Kraftig minskning av Ukrainas spannmålexport

Under perioden 1–24 september exporterade Ukraina 1,57 miljoner ton spannmål. En minskning med 51 procent jämfört med 2022. 

Ukrainas spannmålexport i september sjönk med 51 procent. Foto: Mostphotos

Under samma period 2022 exporterades  3,21 miljoner ton spannmål  enligt data från Ukrainas jordbruksministerium som presenterades måndag 25 september. Ministeriet har inte uttalat någon förklaring till nedgången, rapporterar Reuters.  

Uppköpare och jordbruksföreningar har uttryckt att blockeringen av Svarta havets hamnar, och Rysslands senaste attacker mot ukrainska hamnar vid Donaufloden är de huvudsakliga orsakerna till den minskade exporten. 

Ministeriets data visade att Ukraina hittills har exporterat sammanlagt 6,2 miljoner ton spannmål under säsongen juli-juni 2023/24, jämfört med 7,5 miljoner ton under samma period föregående säsong. 

Volymen inkluderade nästan 3 miljoner ton vete, 2,5 miljoner ton majs och 599 000 ton korn. Ukraina har traditionellt skeppat de flesta av sina exportvaror genom sina hamnar vid Svarta havet. 

Ett avtal förmedlat av FN och Turkiet för att tillåta sådana exportvaror avbröts i juli när Ryssland drog sig ur avtalet och hävdade att deras krav på att lätta på sanktionerna för deras eget spannmåls- och gödselexport inte hade uppfyllts. 

Ukraina kan exportera begränsade volymer genom små flodhamnar vid Donau och via sin västra landgräns med Europeiska unionen. 

Man förväntar sig att Ukraina kommer att skörda minst 80 miljoner ton spannmål och oljefrö under 2023, och att exportöverskottet för säsongen 2023/24 uppgår till cirka 50 miljoner ton. 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera