”Börjar man köra fast får man flytta till ett annat fält”
2023 gick från att vara torr, till att bli ett riktigt surår. Och blöta fält har gjort skörden till en utmaning på Närkeslätten.
En väldigt kall start på våren med lite nederbörd fick hela vårsådden att bli utdragen för Ida och Arvid Andersson från Lilla Väsby gård utanför Fjugesta i Närke. Och efter det inleddes sommaren med torka följt av omfattande nederbörd.
– Allt har varit dåligt egentligen. Första skörden på gräset till kossorna var inte så katastrofalt dåligt som vi först trodde. Vi lyckades slå av det innan det torkade bort. Men andra skörden kom aldrig i gång eftersom det inte kom något vatten. Så då slog vi den halvan som gick och resten står fortfarande ute på gärdena. För nu finns inte tid, när det ska tröskas och pressas halm och höstsås på samma gång, konstaterar Ida.
Får man in gräset som är kvar på gärdet så har man foder till djuren. Men Arvid håller med Ida om att 2023 varit en stökig säsong.
– Det har varit lite fel förutsättningar hela tiden, säger han.
De stora sommarregnen som följde torkan fick både den närliggande Teljeån och Svartån att svämma över och blötlägga stora delar av gårdens fält. På ett arrende intill Svartån bröt ån till och med igenom invallningen. Nu har vattnet sjunkit undan, och i dag (den 7 september) är det solsken och sensommarvärme. Men det är fortfarande väldigt blött i marken och på vissa fält är det besvärligt att ta sig ut för att tröska.
– Jag har varit ute som mest tre gånger på fälten. Man får tröska det som går och börjar man köra fast får man flytta till ett annat fält. Man får köra på andra ledder än vanligt och kärrorna kan inte stå där de brukar. Hittills har de fått stå uppe på vägen och så har jag fått köra tröskan dit. Så logistiken kring allting gör ju att allt tar mycket längre tid, säger Arvid.
Men den här dagen skördar Arvid havre och det går rätt så bra.
– Det är nog första gången det känns rätt okej att sitta här och köra. Med vetet var det lite högt och lågt, men det här ser väl ändå skapligt ut. Men frågan är om det kommer gå som foderhavre eller grynhavre.
Dyrare hantering
Mycket foderkvalitet på marknaden brukar inte vara en indikator på bra priser konstaterar han. Och med den dåliga skörden och dåliga kvaliteten så kommer det inte bli det bästa året konstaterar han. Ett surår ökar även hanteringskostnaderna, då det krävs mer torkning och mer bränsle när maskinerna drar mer bränsle och det påverkar också vinsten i slutändan.
– Men förhoppningsvis klarar vi oss utan att behöva gå till banken, fortsätter Arvid och berättar att man även har lite lager kvar sedan förra året, som kan användas för att jämna ut volymerna.
Det är Arvids 20:e skördesäsong och han reflekterar över att svängningarna i priserna verkar ge större variationer på resulatet, än vad de gjorde i början av hans karriär.
– I början tyckte jag att priserna låg rätt stabilt, även om det rörde sig lite upp och ner. Det var inte lika stor skillnad på högsta och lägsta nivån som det är nu. Nu känns det som att det kan slå så mycket. Gör man allt rätt eller allt fel så varierar det oerhört mycket i pengar.
Lilla Väsby
Drivs av Arvid och Ida Andersson som bor på gården med sina tre barn.
På gården bedrivs växtodling, lamm- och nötköttsproduktion.
På gården odlas 500 hektar med havre, vete, raps, vall och korn.
Ida och Arvid driver även Lilla Väsbys Lantbod. En gårdsbutik med gårdens egna produkter och produkter från andra producenter i huvudsak från Örebro län.