Say hello to "The Boss"

Den finska traktortillverkaren Valtra expanderar och bygger den sjätte generationen av S-serien på hemmaplan.

Valtra presenterar den sjätte generationen av S-serien som fått namnet ”The Boss”. Genom betydande moderniseringar av fabriken återför man tillverkningen av S-serien till Finland. Foto: Valtra

“The Boss” – så heter Valtras senaste stordragare i S-serien med 280–420 hästkrafter. Det är Valtras största och mest kraftfulla traktor, som enligt tillverkaren utlovar ett högt vridmoment även vid låga varvtal. AGCO-Power motorn är på 8,4 liter. Och i jämförelse med sin föregångare minskar den nya CVT-växellådan varvtalen med 5 procent och bränsleförbrukningen med upp till 10 procent. Det skriver Valtra i ett pressmeddelande.

ÖKAD KOMFORT

Stor fokus har lagts på komfort där sikten förbättrats och smart teknik implementerats.  Den nya S-serien har fått en ny design, ett förbättrat insteg i en ny rymlig hytt, ett större antal lampor (samtliga LED) och en ökad mångsidighet. SmartTouch och TwinTrac-funktionerna finns kvar. Det sistnämnda ger möjlighet till omvänd förarplats. Dessa åtgärder kombineras med olika uppgraderingar, inklusive en rad fjädringsalternativ för framaxeln och hytt. Dessutom kan S-seriens traktorer nu utrustas med Valtras hyttalternativ, Skyview och Valtra Unlimited.

– Den sjätte generationens S-serie kombinerar form och funktion i ett modernt och aggressivt formspråk, vilket också förmedlar S-seriens kraft. Motorhuvens slanka lutning ger bra sikt framåt och S-serien är först i branschen med att ha en helt integrerad ljusenhet, inklusive LED hel/halvljus samt LED – varselljus och LED-arbetsljus framåt, säger Kimmo Wihinen, Valtraschef för industriell design och användarupplevelse.

FABRIK I FINLAND

Fabriken i Finland, där S-serien kommer tillverkas har genomgått stora moderniseringar. Det innebär att S-serien kommer att finnas tillgänglig med fullständig Unlimited-anpassning. Kunden ges alltså möjligheten att skräddarsy traktorn helt efter det egna behovet. I dag har en tredjedel av alla traktorer som lämnar Valtras fabrik i Finland någon form av anpassning från Unlimited.

– Stora gårdar och entreprenörer är beroende av att ha rätt lösningar för att kunna utföra avancerade smarta jordbruksuppgifter så effektivt som möjligt. Valtra Unlimited anpassar traktorn efter kundens behov och erbjuder det som behövs för att kunna odla mer effektivt och mer ergonomiskt, samtidigt som säkerheten stärks, säger Mikki Lehikoinen, vice president för Valtra Marketing EME.

SKRÄDDARSY MED UNLIMITED-ANPASSNING

Valtra Unlimited är tillgängligt för samtliga modeller i den sjätte generationen av S-serien och inkluderar bland annat centralsmörjningssystemet (CLS) och kamerasystemet Unlimited VIEW. Detta system använder kameror monterade på traktorn som automatiskt ska upptäcka föremål som rör sig framför traktorn för att varna föraren. Det ökar säkerheten i fält men även hemma på gårdsplanen och på vägen.

De första traktorerna förväntas levereras till Europa sommaren 2024. Foto: Valtra

GLOBAL LANSERING

Den sjätte generation av S-serien representerar Valtras första globala traktorlansering. Serieproduktionen kommer att utökas under det andra kvartalet av 2024, och de första traktorerna förväntas levereras till Europa sommaren 2024. Leveranser till regioner utanför Europa, så som Sydamerika, planeras påbörjas under det andra halvåret 2024. Vill man se den nya S-serien på nära håll så ges möjligheten på Agritechnica i Hannover, Tyskland.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 oktober 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera