Låt inte kunskapsnivån stanna vid bonde!
Debatt. Vilka yrken finns det inom den gröna näringen? Ställ denna fråga till en högstadieklass och förbered dig på tystnad. Läraren kommer försynt avbryta och be dig förklara vad den gröna näringen är.
Ingen begär att en 15-åring ska veta vad hen vill ha för yrke i framtiden. Men, vi anser att de har rätt att få kunskap om de valmöjligheter som finns.
Om du förenklar frågan och i stället säger: Vilka yrken finns inom lantbruk? Reaktionen blir då det motsatta och alla kommer ha svar på din fråga. Samtliga kommer svara bonde.
Bonde är ett väldigt användbart men förenklat ord för att beskriva en egenföretagare inom den gröna näringen, när du pratar med ett barn. Men på vägen till tonåring och vidare upp i vuxen ålder måste det ske en kunskapsutveckling. Annars blir ordet bonde enbart ett hinder för vår närings attraktionskraft, eftersom det på inget sätt täcker in den mångfald av yrken som faktiskt finns i branschen.
Vår närings attraktionskraft bör ligga i samhällets intresse. Företagen inom vår näring är avgörande för flera av Sveriges miljömål, de skapar massor av jobb och inte minst ser de till att svenska folket har mat på bordet, papper på toaletten och virke till renoveringen.
Vi vill se att kommuner och skolor tar ett större ansvar när det gäller studie- och yrkesvägledning. Vi vill att alla ska få möjlighet att välja ett yrke inom den gröna näringen. Det är alltför vanligt att enbart den som frågar efter information om ett naturbruksgymnasium får det. Att den enda i klassen som vet vilka yrkesval det finns inom den gröna näringen är den vars föräldrar driver eget företag i branschen.
Den gröna näringen kräver inte blodsband. Den kräver intresse, vilja, företagsamhet och innovation.
Maja Lippe, Elna Laxmar, Frida Lindström, Josefine Beckman, Julia Löfman, Ellen Lindqvist, Andreas Paulsson, Madeleine Nilsson, Gustav Månsson och Oscar Tidfält, styrelsen i LRF Ungdomen Skåne