Jägareförbundet: ”Positiv till att vi kommer att utrota smittan”

Väl utarbetade beredskapsplaner och en välorganiserad viltförvaltning har gjort att åtgärder för att begränsa spridningen av ASF kunde sättas in tidigt. På Svenska Jägareförbundet menar man att det finns goda förutsättningar för att Sverige kan friskförklaras från svinpesten.

 

Svenska Jägareförbundet menar att beredskapsplanen vid ett utbrott av Afrikansk svinpest sattes i verket utan problem eller fördröjningar. Foto: Mostphotos


I slutet av 2018 presenterade bland andra Jordbruksverket, SVA och Svenska Jägareförbundet en beredskapsplan för att kunna hantera ett utbrott av Afrikansk svinpest i Sverige. Där beskrivs till exempel att en åtgärdszon ska avgränsas med stängsel, att ett tillträdesförbud för allmänheten ska införas och att kadaversök ska genomföras. Åtgärder som känns igen från de senaste veckorna. Daniel Ligné är riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet och menar att allt gjordes helt rätt, den första tiden efter att svinpesten konstaterats.

− Vi fick reda på utbrottet på torsdag kväll. På lördag morgon stod flera hundra jägare beredda att söka kadaver. I andra länder har det tagit flera månader att få igång kadaversök. Det beror delvis på vårt älgjaktsystem. Vi har stenkoll på jaktlagen och jaktledarna och kan mobilisera dem direkt. Det har man inte längre neråt på kontinenten. I Sverige är vi välorganiserade när det gäller viltförvaltning och det har varit en stor fördel i den här situationen, säger han.

Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, blev som många andra överraskade av att smittan dök upp i Fagersta, långt från kusten. 
Foto: Madeleine Lewander

Oro i grannländerna

I både Danmark och Norge finns en oro över att ASF ska spridas över landsgränserna. Till norska radion, NRK, säger Mattilsynet, Norges motsvarighet till Livsmedelsverket, att målet är att skjuta alla vildsvin som passerar gränsen mot Sverige.

Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet menar att den mänskliga faktorn i praktiken är det enda som skulle kunna göra att smittan sprids från restriktionszonen till våra grannländer.

− När svinpest sprids från vildsvin till vildsvin sprider smittan sig ungefär en kilometer i månaden. Det hade tagit många många år innan den är i Norge. Det är människan som sprider smittan och sannolikt är det så det har gått till när den kom till Sverige också givetvis. Rutinerna för jägarna är ingen raketvetenskap heller. När vi sökt i området tvättar vi stövelsulorna med en rotborste så de blir rena. Vissa tror att man måste in i en tryckkammare och saneras med ett starkt medel, men så fungerar det inte, säger han.

Positiv till friskförklaring

Att ASF dök upp i Sverige är inget som överraskade Daniel Ligné, men som många andra blev han förvånad över var i landet smittan konstaterades.

− I våra riskanalyser har vi främst varit oroliga för hamnar som till exempel Trelleborg och Nynäshamn. Det har funnits områden med förhöjd risk och Fagersta var i den allra lägsta klassen, så ur den aspekten blev jag förvånad och tagen på sängen, säger han.

Så hur tror han då att det kommer att sluta? Kommer Sverige att kunna utrota ASF?

− Ja, det tror jag. Jag är ganska positiv till att vi kommer att lyckas. När vi nu väl fick ett utbrott i Sverige är det ett ganska bra område det hände i, om man får säga så. Det finns viltstängsel, det finns stora vattendrag som avgränsar – det är ett bra område att bekämpa smittan i. Vi hade en diskussion med EU-kommissionen som sa att det finns bra förutsättningar att friskförklaras med ett så här begränsat område, om vi får upp ett stängsel runt zonen och jagar intensivt. EU:s regelverk säger att om man över en sommar, när smittspridningen är som störst, kan bevisa att man inte har några utbrott så kan man friskförklaras. Så i allra allra bästa fall kan vi friskförklaras nästa höst. Men då har det verkligen gått så bra som det kan, säger Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 18 oktober 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste