Ny serie bogserade pneumatiska såmaskiner från Multiva

Först ut är 6-meters­modellen, eCerex 600. Såmaskinen är anpassad för lättbearbetade eller plöjda jordar.

 

Nya designelement i huvudbehållaren markerar en ny era för Multiva. Multiva eCerex 600, med sin SeedPilot Air ISOBUS-styrning, levererar precisionssådd och jämn fördelning av utsäde och gödning över hela arbetsbredden. Foto: Multiva  

Den nya serien kommer att ha sin officiella premiär för allmänheten under Agritechnica 2023. Ett begränsat antal maskiner kommer sedan att göra debut under våren, och en fullständig lansering förväntas ske senare under 2024, skriver Multiva i ett pressmeddelande.

Multivas nya pneumatiska såmaskin eCerex 600 kommer att göra sin debut under våren 2023. Den som är intresserad får en chans att se maskinen på nära håll under Agritechnica 2023. Foto: Multiva 

Upp till fyra behållare

Huvudbehållaren har fått en ny design som enligt tillverkaren återspeglar en ny era. Precis som hos tidigare Multiva såmaskiner har huvudbehållaren två sektioner som standard. Det gör att man kan använda en behållare för exempelvis gödning och en för utsäde. Om behovet finns kan såmaskinen utrustas med ytterligare två behållare. Det går även att integrera en liten fröbehållare i huvudbehållaren, medan en fjärde kan monteras som en separat enhet. Huvudbehållarens volym är 6 500 liter.

Produktexperten Felix Karlström från Nordfarm förutspår en stark marknad för eCerex 600 som passar svenska förhållanden med höga gödningsgivor. 
Foto: Nordfarm

Ny utmatningsanordning

Matarvalsen i gjuten aluminium har en robust konstruktion och har utformats för att säkerställa hög precision oavsett gröda och utsädesmängd. Matarvalsens rulle kan snabbt bytas ut mot en annan typ beroende på uppgiften. Såmaskinen har luftledningar av rostfritt stål vilket bidrar till en ökad livslängd. Utöver det har flödet optimerats för att uppnå jämn fördelning av utsäde och gödning i olika förhållanden.

Standardfunktioner

Multiva eCerex 600 är utrustad med SeedPilot Air ISOBUS-styrningssystem som stöder standardfunktioner för precisionssådd. Dessa inkluderar variabel dosering för samtliga fyra behållare och sektionskontroll för två fördelare. Sektionskontrollen på maskinen kan styra upp till åtta sektioner. För att skapa en användarvänlig upplevelse under sådden, är eCerex 600 utrustad med ett sekvenskontroll­system som drivs via SeedPilot Air-programvaran. Det tillåter användaren att välja hur man konfigurerar sekvenserna och skapar optimal användarvänlighet vid vändtegen.

Såmaskinen är också utrustad med en programvarubaserad funktion för körspårsavstängning som gör det möjligt att konfigurera och anpassa avstängningen för körspår av sprutor i olika storlekar, oavsett arbetsbredd, däckspann eller däckbredd.

Jämn placering

Cerex-modellen har utmärkt sig genom att erbjuda en jämn placering av utsäde och gödsel över hela arbetsbredden. Under sådd placerar såbillen gödningen i botten av såfåran och utsäde ovanför med ett jordlager emellan. Det höga såbillstrycket på 120 kilo bidrar till att säkerställa exakt placering av både utsäde och gödsel oavsett rådande förhållanden. Möjligheten att justera sådjupet görs enkelt med ett verktyg på varje enskild såbill med intervaller på 5 millimeter, och varje såbill är individuellt monterad på ramen för att naturligt följa markens konturer.

Förebygger markpackning

Multiva eCerex 600 har en hög bärkraft tack vare sina stora hjul som roterar bra även på mjuka jordar. Hjulen är monterade offset vilket minskar problem med blockeringar och bidrar till att dragkraftsbehovet minskas. Hjulen har stor kontaktarea vilket förebygger markpackning, det innebär att de inte trycker ned marken så hårt att den komprimeras och skadas, särskilt när maskinen svänger på vändtegen.

Kunder som kräver en mer intensiv bearbetning eller för att skapa en såbädd direkt i stubben vid direktsådd erbjuds ett dubbel­radigt tallriksredskap med stora tallrikar på Ø 460 millimeter som tillval.  Det blir också möjligt att ha med en främre sladdplanka med tät pinnindelning, vilken bidrar till en jämn såyta. Såmaskinen kan utrustas med tallriksredskapet i kombination med den främre sladdplankan eller de två alternativen separat. Utöver det finns stora frontpackningshjul tillgängliga. Dessa ska hjälpa till att säkerställa konsolidering av markytan på lättare jordar. Och för att bryta upp kockor och jämna ut hårdare marktyper.

Stor marknad

Felix Karlström arbetar som produkt/kundansvarig inom växtodling och jordbearbetning hos Nordfarm som är importör av finska Multiva. Han tror att intresset för eCerex 600 kommer vara stort i Sverige och menar att det finns en väldigt stor marknad för maskiner i 6 meters-segmentet.

– Det som Multiva är känt för sedan innan är sam­såddsfunktionen där man får gödning och utsäde i samma såbill. Något som resulterar i att dragkraften blir mindre och underhållet lägre. Maskinen lämpar sig för den svenska marknaden då den är utrustad för höga givor, både för utsäde och gödning (även organisk gödning). Detta för att klara av de höga givorna som behövs i vårt kalla klimat, säger Felix Karlström till Jordbruksaktuellt.

Att svara på vilken effektklass på traktor som krävs är inte helt lätt, för enligt Felix beror det på hur man utrustar maskinen.

– Har man den utan tallriksredskap eller planka på så motsvarar den nuvarande 6-meters modell. Då behövs cirka 200 hästkrafter och uppåt. Men det beror som sagt på hur man väljer att utrusta den och i vilka förhållanden man kör i.

Felix benämner Multivas såmaskin för en ”nutidssåmaskin”.

– Framför allt på grund av att du kan få fyra behållare. Exempel; behållare 1 gödning, behållare 2 korn, behållare 3 startgödning och behållare 4 (separat sålåda som monteras på dragbommen) vallfrö/fångröda och så vidare.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste