Kött- och charkbranschen organiserar om

Branschdelen inom Svenska Köttföretagen slås nu ihop med Kött och Charkföretagen, till nybildade Kött och Charkuteriföretagen. 

Ett av syftena med nybildade Kött och Charkuteriföretagen är att ge kött- och charkbranschen en starkare röst. Foto: Mostphotos

2014 bildades Svenska Köttföretagen som fick två uppdrag; att driva bransch- och utvecklingsfrågor kopplat till slakteriernas verksamhet, samt att hantera, samordna och främja utvecklingen av grisgenetik i landet. När det nu är dags för nästa omorganisation, knoppas branschdelen av arbetet av och läggs tillsammans med Kött och Charkföretagen, i nybildade Kött och Charkuteriföretagen. 

– Nu står branschen inför nya stora utmaningar och det är dags att ta nästa steg för att rusta oss för framtiden. Det gör vi genom att nu kraftsamla allt branscharbete i en organisation med Kött och Charkuteriföretagen i Sverige som bas, säger Maria Forshufvud, ordförande i Svenska Köttföretagen.

Genetiken blir kvar

Branscharbetet i Kött och Charkuteriföretagen kommer att omfatta hela värdekedjan, från primärproduktion och slakt till styckning, chark och vidareförädling. Organisationen kommer ha 70 medlemsföretag med en total omsättning på 28 miljarder kronor, skriver tidningen Kött & Chark. 

Kvar i Svenska Köttföretagen blir grisgenetikverksamheten. 

– Svenska Köttföretagen kommer nu i större utsträckning kunna fokusera på genetikverksamheten och utveckla vårt samarbete med våra övriga delar i koncernen i syfte att stärka landets animalieproduktion, säger Hans Agné som är vd för Svenska Köttföretagen.

Magnus Därth blir vd för nybildade Kött och Charkuteriföretagen. Foto: Kött och Charkföretagen

Starkare röst

Syftet med omorganisationen beskrivs som högre medlemsnytta och en tydligare röst i påverkans- och opinionsarbetet gentemot politiker och myndigheter, både i Sverige och på EU-nivå. 

Vd för Kött och Charkuteriföretagen blir före detta Kött och Charkföretagens vd, Magnus Därth. Till ordförande har Lars Appelqvist, vd för HKScan Sverige valts. Han motiverar omorganisationen:

– Framtidens utmaningar ställer höga krav på vår bransch och en ny samlad organisation gör det möjligt för oss att kraftsamla och tillsammans driva branschens gemensamma frågor på ett effektivt och framåtsträvande sätt.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera