”Jag tycker det är en fantastisk mässa”

Nu är det snart dags för den stora teknikmässan Agritechnica i Tyskland. Den hålls vanligtvis vartannat år, men på grund av covid har det varit ett uppehåll på fyra år.

Sofia Rehn jobbar som säljare på Aximas anläggning i Motala. Axima representerar bla. New Holland, Case IH, JCB och Amazone. Snart bär det av till teknikmässan Agritechnica med ett gäng glada teknikintresserade bönder. Foto: Axmia

Sofia Rehn har jobbat som säljare på Axima i Motala i närmare 14 år. Just nu är hon i gång med att förbereda det sista inför bussresorna som Axima ordnar ner till Agritechnica i helgen. En mässa hon själv har besökt ett flertal gånger. 

– Jag tycker det är en fantastisk mässa! Det finns verkligen allt för alla olika typer av inriktningar. Det är så stort att man får sålla lite för man hinner inte gå och titta på allt, säger Sofia och fortsätter:

– Jag tror att mässan i år kommer bli extra bra, i och med att den 2022 blev inställd på grund av corona. Så det kanske är så att det satsas lite extra i år, och tillverkarna har kanske sparat en del nyheter. Besökare och leverantörer är nog alla väldigt taggade på detta Agritechnica.

250 personer

Axima brukar anordna resor ner till mässan, i år med 5 bussar som går från bl.a anläggningen i Norrköping, Motala, Grästorp och Flen.

– Så det blir lite över 250 personer som vi tar med oss ner till mässan. Det brukar vara trevligt. Det blir mässa söndag och måndag, som är previewdagarna. Vi har alltid åkt då eftersom det är lite mindre folk och då känns det som att alla leverantörer är på hugget. Där nere har vi sedan bokat guidade visningar med våra huvudleverantörer för de kunder som vill.

Vad ser du fram emot?

– Jag är ju New Holland-säljare, så det ska bli kul att visa upp vår nya New Holland Twin-rotor tröska för våra kunder. Som ska ha hör och häpna ännu bättre kapacitet, ännu mindre spill och högre grad av automatik än föregångaren New Holland CR 10.90. Det är den enda maskinen på Agritechnica som har fått en guldmedalj. Innovationen har valts till den bästa av 250 ansökningar.

New Holland ligger även långt fram när det kommer till alternativa bränslen och på mässan kommer de att även visa upp en större traktor som går på biogas än den tidigare T6. 180 Methane Power.

– En annan nyhet för Axima här i Östergötland är att vi har ett nytt samarbete med Söderberg och Haak om att börja sälja Amazone igen på vissa platser inom Axima. Så det är vi väldigt glada över, då det är ett väldigt starkt varumärke med hög kvalitet. Det ska bli kul att åka ner och titta på deras sortiment som framförallt består av sprutor och gödningsspridare, men de har också ett brett jordbearbetningsprogram.

Agritechnica pågår mellan den 12-18 november i Hannover, Tyskland. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera