CA Cedergren måste avliva alla sina höns

Sveriges största äggproducent CA Cedergren utanför Fliseryd i Mönsterås kommun tvingas nu avliva alla sina höns på anläggningen.

Jordbruksverket har gett upp försöken att sanera utbrott av salmonella hos CA Cedergren under pågående produktion. Foto: Carolina Wahlberg

Anläggningen har haft flera utbrott av salmonella under året. Men nu ger Jordbruksverket upp försöken att sanera salmonella på anläggningen under pågående produktion, rapporterar P4 Kalmar.

– Vi ska tillbaka igen, vi ger inte upp, det säger Maud Cedergren som är en av delägarna till P4 Kalmar.

Innan utbrottet hade CA Cedergren över en miljon djur vilket motsvarade cirka 20 procent av alla värphöns i Sverige. Jordbruksverket ska ha försökt att sanera stallarna under pågående produktion men nu ska anläggningen saneras utan att det finns några djur.

Enligt branschorganisationen Svenska Ägg förväntas den befintliga äggbristen i handeln som uppstått sedan utbrottet tidigare i år bestå, men inte försämras ytterligare. Konsumenterna kommer inte att märka av en förändring då CA Cedergren inte levererat några konstumtionsägg sedan i våras.

– För konsumentmarknaden är det ingen skillnad. Däremot så har ägg kunnat levereras till livsmedelsindustrin från de stallar som inte har haft salmonella. Och det är det som är ändringen nu, säger Marie Lönneskog Hogstadius, presskontakt på Svenska Ägg, till Jordbruksaktuellt.

Hur kommer bortfallet att ersättas?

– Det blir tyvärr import av det, säger Marie Lönneskog.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste