Väderstad vinner pris i ”Farm Machine” på Agritechnica

Under Agritechnica utsågs Väderstad TopDown med E-services som vinnare av Farm Machine 2024 i kategorin jordbearbetning. 

Ett glatt gäng från Väderstad som tog emot utmärkelsen i kategorin Jordbearbetning för Väderstad TopDown E-Services. Foto: Carolina Wahlberg 

Farm Machine, tidigare "Machine of the Year", är ett pris som delas ut efter att en jury bestående av 16 lantbrukstidningar från runtom i Europa röstat fram vinnare i flera olika maskinkategorier. Priset tillkännagavs under en gala på kvällen den 14 november på Agritechnica. 

– Det här priset är ett bra bevis på att TopDown och Opus med E-services kommer att bli viktiga produkter för lantbrukare som vill optimera sin jordbearbetning ytterligare. Priset är också något att känna stolthet över för många medarbetare på Väderstad som varit involverad i TopDown-projektet i olika roller genom åren. Som med allt vi gör här på Väderstad, så var det här priset en laginsats, säger Wolfram Hastolz, Director Tillage Product Management på Väderstad, i ett pressmeddelande. 

Med införandet av E-Services för TopDown 400–700 och Opus 400–700 möjliggörs

Fyra förinställda snabbknappar underlättar konfigureringen av maskinen för olika ändamål. Foto: Ausrine Öhrström 

användningen av styrfiler för att automatiskt anpassa maskininställningarna under pågående körning. Detta är möjligt med hjälp av information från en fältkarta. Lantbrukaren kan då inför körningen programmera hur de olika arbetsredskapen - tallrikar, pinnar, utjämnare och vältpaket - ska bete sig på specifika platser i fältet, baserat på exempelvis jordartskartor eller fältegenskaper. 

– Nästa steg efter införandet av styrfiler för sådd och gödning med variabel giva, är att tillämpa samma tankesätt för jordbearbetningen. Här väntar besparingar på att släppas loss med regeln "så mycket som nödvändigt, så lite som möjligt". Några av fördelarna kommer i form av dieselbesparingar och förbättrad jordhälsa, andra genom möjligheten att öka arbetshastigheten samt minska slitaget. Dessutom lägger detta grunden för en autonom jordbruksframtid, säger Wolfram Hastolz. 

TopDown och Opus med E-services är tillgängliga från oktober 2023. De första maskinerna kommer att levereras till kunder i början av 2024. Foto: Ausrine Öhrström 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste