Utmanade väder påverkar nästa års äppelskörd

Kiviks musteri sammanfattar årets äppelskörd som lite bättre än ett normalår. Men höstens ihållande regn i Skåne kan ställa till det inför nästa års skörd.

Sveriges största äppelodlingar finns i Kivik på Österlen och Solnäs gård utanför Lund. Regnet i Skåne har eskalerat under mitten av november och på gården utanför Lund har man drabbats av översvämning. Foto: Kiviks Musteri

Det som gör årets nederbörd speciell är att regnet i år kommit i stora mängder och under en ihållande lång period, till skillnad från mer utspritt året innan. Vilket gör att jorden är väldigt mättad och vattnet inte kan sjunka undan. Något som nu påverkar efterarbetet i odlingarna.

Marken bär inte

När äppelskörden är slut brukar odlarna tillföra näringsämnen som bor, zink och kväve till träden, för att stärka dem inför nästa år. Men den regnmättade jorden har alltså gjort det väldigt svårt och just nu till och med omöjligt att köra med maskiner i raderna för att tillföra näringen.

Framtidens normalväder

– Med stor sannolikhet får det extrema vädret negativa konsekvenser för nästa säsong. Vi som odlar måste anpassa oss till att det som vi nu kallar extremväder snarare kanske är framtidens normalväder. Från att tidigare kunnat dra lärdomar av förra årets arbete vid samma tid, kräver det istället kontinuerlig anpassning efter rådande omständigheter, som skiljer sig ovanligt mycket från år till år, säger Kiviks Musteris Odlingschef Jan Flemming Jensen, i ett pressmeddelande.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 17 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera