Trejon introducerar sin största valsspridare

Trejon Optimal SP3000 är Trejons största modell inom segmentet valsspridare. Den har en volym på 3 000 liter, eller 3 500 liter med förhöjning.

 

Trejon Optimal SP300 har många fördelar, inklusive användningen av slitstål och utmatningsstål av hög kvalitet och en inbyggd flödesventil som standard. Den är utrustad med omrörningsvals med två insatsplåtar som standard. Spridaren har välskyddade lager som sitter på utsidan och så har den en blästrad och pulverlackerad yta. Foto: Trejon


Vallspridaren Trejon Optimal SP3000 är anpassad för hjullastare med Stora BM fäste. Den används för spridning av material som sand, salt och stenflis under skiftande förhållanden. Driften och styrningen av valsspridaren sker genom redskapsbärarens hydraulik, och den är konstruerad för att hantera oljeflöden upp till 120 liter per minut. Konstruktionen är mycket robust med slitdetaljer tillverkade av Hardox® slitstål och med högkvalitativa hydraulkomponenter. Dessutom är den pulverlackerad för att säkerställa en slitstark yta och en lång livslängd.

Precis som de andra modellerna, är SP3000 också försedd med en omrörare som effektivt minskar oönskade avbrott när man hanterar fuktigt eller isigt material. Dessutom ingår även två insatsplåtar på 60 centimeter, som kan användas för att antingen minska spridningsbredden eller för att skapa specifika spår, beroende på användarens behov. Foto: Trejon

Steglös justering

Mängden material som ska spridas kan justeras steg­löst med hjälp av flödesdelare som är placerade på valsspridaren eller från redskapsbärarens egen flödesstyrning. Mot valsen ligger ett kraftigt fjäderbelastat gummi. Dess tryck går att justera med ett handtag i spridarens sida vilket ger ytterligare möjligheter att reglera mängd och justera för olika material, skriver Trejon, i ett pressmeddelande.

– Utvecklingsmässigt så är det inte det mest komplicerade projektet vi gjort eller gör men lika fullt en viktig pusselbit i sortimentet som varit saknad. Vi har lagt extra fokus på att integrera vår beprövade elstyrning, Control Plus som är känd från våra tallriksspridare som ett möjligt tillval även på denna modell. Med den får användaren en komplett elstyrd maskin med enkla inställningar som dessutom med en hastighetssignal juste­rar mängden automatiskt efter aktuell hastighet, säger Anders Johansson, produktutvecklare på Trejon.

Full kontroll 

Med tillvalssystemet Control Plus och en hastighetssignal kan spridningsmängden automatiseras utifrån framkörningshastigheten. Det är särskilt användbart vid arbete i stadsmiljöer. Control Plus ger också användarna full kontroll över alla inställningar direkt inifrån hytten. Systemet minskar också risken för användning av för mycket spridningsmaterial och gör det enklare att uppfylla beställarens specifika krav.

Hur utmärker sig Trejon Optimal SP3000 jämfört med andra spridare?

– Utöver möjligheten till Control Plus styrsystemet, är en unik egenskap hos SP3000 möjligheten att installera förhöjningssidor. Detta ökar spridarens kapacitet med 500 liter, vilket är användbart för de som har behov av att transportera och sprida större mängder material. Förhöjningen är ett tillval som kostar 10 400 kronor ex. moms. Att kunna erbjuda en volym på 3 000 liter med förhöjning som tillval sparar på miljön och vi behöver heller inte lagerhålla två maskiner. Storleken på lastmaskinen kan ju vara en begränsning och det kan vara en faktor som gör att 3 000 liter räcker, säger Johan Schols, marknadsansvarig på Trejon, till Jordbruksaktuellt.

Vem är köparen?

– Spridaren riktar sig främst till entreprenörer och användare som har behov av stora volymer,  hög kapacitet och effektivitet i sitt arbete. Men den fungerar lika väl till en mindre användare, men dess främsta fördelar ligger i att kunna hantera större mängder material.     

 

Teknisk data

Vikt: 1050 kg

Totalbredd: 264 cm

Höjd: 146 cm

Ströbredd max: 250 cm

Kopplingssystem: Stora BM

Volym: 3000/3500 l

Hydraulflöde: 40–120 l/minut

Lastvolym: 3500 l med förhöjning 

Övrigt: 2 stycken insatsplåtar

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 18 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem bestämmer vem det är som har rätt att vara bonde? 

Krönika: På 60-talet premierade lantbruks­nämnden ett urval av gårdar som kunde få bidrag för investeringar samt låga räntor på sina lån. Dessa gårdar rustades upp i koncentrerad rationalisering (KR) medan granngårdarna många gånger fick stänga ladugårdsdörrarna och arrendera ut marken. Efter inträdet i EU, blev betesputsen ett verktyg för att den bortvalda bonden fortsatt kunna ha kvar marken och ta igen jordbruksstödet. Vilket har lett till ytterligare svårigheter i norrländska bygder att utvidga produktionsgårdarnas arealer. 

 

Kommentera