Nya regler från Krav gäller i två år

Den nya EU-förordningen för ekologisk produktion 2022, gör det möjligt att köra samma regler både 2024 och 2025.

Utgåvan av KRAVs regler för 2024, kommer även att gälla för 2025. Detta har blivit möjligt efter alla obligatoriska regeluppdateringar som har gjorts i samband med att den nya EU-förordningen för ekologisk produktion kom 2022. Foto: Mostphotos

En ny regel som kommer gälla 2024–2025 gäller insektsodling, där insekterna ska gå till foder åt exempelvis höns och andra fjäderfän. Under 2024 väntas EU besluta om regler för ekologisk insektsproduktion, och då kommer det även gå att Krav-certifiera insektsodlingar.

– Det finns ett stort behov av ekologiskt proteinfoder för fjäderfän. Där kan insekter bli ett bra komplement, även om det kommer att dröja något år efter beslut innan odlingen ger färdiga produkter på marknaden, säger Kjell Sjödahl Svensson, regel-och kvalitetsansvarig på Krav, i ett pressmeddelande.

En annan regel som varit efterlängtad är den som Jordbruksaktuellt redan skrivit om, som tillåter slakterier att avliva ett begränsat antal djur på gården där djuren finns. I skrivande stund är det ett slakteri i Sverige som beviljats detta.

– Det här bidrar till ökad djurvälfärd, eftersom djuren slipper transporten till slakteriet, säger Kjell.

Inför 2026 planerar man på Krav för en fördjupad genomgång av reglerna, efter inhämtande av synpunkter från alla Krav-anslutna företag, kontrollföretagens revisorer med flera.

– Vi behöver göra en ordentlig genomgång av reglerna, ta ett helhetsgrepp för att se över användarvänlighet och den hållbarhetsnytta reglerna ger, säger Kjell.

De nya reglerna som ska gälla från 2024 och även för 2025 kommer inte tryckas och skickas ut. De kommer finnas tillgängliga i Kravs: app under ”kommande regler” och på hemsidan

Flera förenklingar

Reglerna innehåller även förenklingar av de Krav-anslutnas administration. Exempelvis behöver de som är certifierade inte redovisa försäljningsvärdet av sina Krav-märkta produkter ner på artikelnivå vid den årliga rapporteringen av försäljningsvärdet. Det räcker med den totala försäljningen. Från 2024 behöver de inte heller ange EAN-koder när de registrerar Kravmärkta produkter som ska marknadsföras och säljas. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera