Regeringen vill skapa bättre investeringsklimat
För att underlätta ägarskiften och finansiering av investeringstunga delar av jordbruket har regeringen nu tillsatt en utredning.
Utredningen ska se över vissa bestämmelser i jordförvärvslagen. Syftet är att skapa ett investeringsklimat som gör jordbruket fortsatt livskraftigt.
Som det ser ut idag innebär bestämmelser i jordförvärvslagen att lantbruksfastigheter, normalt sett, inte får överlåtas från enskild person till bolag.
”Detta är en ordning som regeringen anser tjänar Sverige väl. Men en nackdel är att lagen har en tendens att försvåra ägarskiften och finansieringsmöjligheter för kapitalkrävande jordbruk.” står det i ett pressmeddelande från landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Flytta över jordbruksmark
Regeringen vill titta på möjligheten att låta jordbrukare som står inför stora kapitalinvesteringar, inom framför allt animalieproduktion eller ägarskiften i sådana företag, att flytta över viss jordbruksmark till aktiebolag för att få bättre finansieringsmöjligheter. Detta är något som regeringen anser skulle främja en ökad livsmedelsproduktion.
Endast bolag som ägs av fysiska personer kommer ges möjligheten att nyttja undantaget, för att säkerställa att detta inte leder till en uppluckring av jordförvärvslagen. Utredaren ska även säkerställa att vidare förvärv av aktier i dessa bolag eller jordbruksmark från bolagen ska förvärvsprövas.
Bevara god balans
För att bevara en god balans i markägandet av lantbruksegendom mellan fysiska och juridiska personer ska man även se över bestämmelser om att även testamenterad mark ska omfattas av prövning enligt jordförvärvslagen.
− Jordförvärvslagen tjänar Sverige väl. Därför håller vi hårt på dess syfte när vi nu gör en avgränsad översyn av den. Det är viktigt att lagen inte i onödan står i vägen för jordbruksföretagens utveckling och en ökad sysselsättning. Vi ska samtidigt fortsatt värna en stark koppling mellan brukande och ägande av skogs- och jordbruksmark, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
Läs mer om utredningen här: https://regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/2023/11/dir.-2023157