EU-parlamentet: Nej till förslaget om att halvera mängden växtskyddsmedel till 2030

Onsdag den 22 november avvisade Europaparlamentet kommissionspropositionen om minskad användning av växtskyddsmedel.

Europaparlamentet har avvisat kommissionens förslag om att halvera mängden växtskyddsmedel till 2030. Foto: Mostphotos

Efter en debatt den 21 november blev det inget majoritetsstöd i parlamentet för kommissionens förslag av att minska användningen av kemiska växtskyddsmedel med 50 procent fram till 2030. 299 ledamöter röstade nej till förslaget, 207 stödde förslaget och 121 avstod från att rösta.

Med denna omröstning har parlamentet avvisat kommissionsförslaget. Men rådet måste fortfarande besluta om sin egen ståndpunkt om förslaget för att avgöra om det slutgiltigt avvisas eller återgår till parlamentet för en andra behandling, skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Förslaget röstades ned, med stöd från framförallt de två konservativa partigrupperna och ytterhögern, skriver Tidningen näringslivet.

Vinnarsidan är nöjd

”Jag är glad att Europaparlamentet i dag förkastade ett förslag som hade äventyrat europeiskt jordbruk och vår livsmedelsförsörjning. Det är absolut viktigt att vi vidtar åtgärder så vi har ett hållbart och ansvarsfullt användande av växtskyddsmedel, men då behöver vi ett förslag som i grunden bygger på motiverade reduktionsplikter, inte bara trubbiga siffermål i sig som inte tar hänsyn till jordbrukets förutsättningar.

Ska svenska och europeiska bönder kunna arbeta under långsiktiga förhållanden är det exempelvis viktigt att medlemsländerna i mycket högre utsträckning själva ska få avgöra vad som är så kallade "känsliga områden" där man får använda växtskyddsmedel”, skriver Jessica Polfjärd (M) i ett mejl till Jordbruksaktuellt.

”Bönderna kan andas ut. Inga bindande orealistiska krav på minskad användning av växtskyddsmedel", skriver svenska ledamoten Sara Skyttedal (KD) på X, tidigare Twitter.

Motståndarsidan säger ifrån

”Ett oförlåtligt svek mot de svenska bönderna. Att bara sätta stopp för utveckling är inte seriös lantbrukspolitik. Det är inget annat än landsbygdspopulism", säger kollegan Emma Wiesner (C) i ett uttalande.

Hon har även lagt ut ett inlägg på X där hon skriver följande: ”Osmakligt att se tyska och holländska konservativa kollegor skåla i champagne för att fira att jordbruket i deras hemländer nu slipper nya krav på miljöåtgärder. Åtgärder som de svenska bönderna redan tvingats vidta och bekosta”

Bakgrund

Inom ramen för den europeiska gröna given presenterade europeiska kommissionen den 22 juni 2022 en ny lagstiftning som syftar till att återställa Europas natur till 2050. Förslagen omfattar allt från jordbruksmark och hav till skogar och stadsmiljöer.

Kommissionen föreslår också att användningen av kemiska växtskyddsmedel ska minska med 50 procent fram till 2030.

Förslaget omfattar också förbud mot växtskyddsmedel i känsliga områden, dokumentationskrav för användare, grödspecifika bestämmelser, stödåtgärder för övergång och globala åtgärder för importbegränsningar.

Källa: Europeiska kommissionen

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste