Årets Djurskötare lämnar inget åt slumpen

43-åriga Ann-Britt Bergqvist på Vagle Lantbruk på Frösön utanför Östersund är Årets Djurskötare. Hon drivs av att se till att djuren på gården alltid har det bra. 

 

– Man vill att de ska ha det så bra som möjligt hela tiden. När djuren är friska så blir det en bra ekonomi, det blir minde veterinärkostnader och de mjölkar mer, säger Ann-Britt Bergqvist som utsetts till Årets Djurskötare.
 Foto: Camilla Olsson, Tidningen Husdjur


Hur känns det?

– Det känns jättebra! Det är en stor ära att få ett pris som visar på att djuren har det bra. Det är ju det jobbet går ut på, att djuren ska ha det så bra som möjligt så de kan producera så bra som möjligt. Det är roligt att bli uppmärksammad på att man är bra på det man gör, skrattar Ann-Britt Bergqvist.

Hon har jobbat på gården på Frösön i 15 år.

– Vi har inga direkta titlar här, men jag ansvarar för korna och tar hand om ladugården. Till min hjälp har jag en till tjej. Och så har min chef hand om ute­­sys­s­lorna. Sedan har vi en kille som säsongsjobbar.

På gården finns det 290 djur totalt, varav ungefär 140 mjölkande just nu. Djuren mjölkas i robot, och en tredje robot sattes in på gården för 1,5 månad sedan. 

– Det var himla bra för att få lite mer luft i systemet, så att korna inte behöver köa. De får mer utrymme att göra som de vill. 

Men kor är väldiga vanedjur och de förstod inte till en början att den nya roboten var till för deras skull. 

– Innan vi monterade in roboten stod den bredvid de andra robotarna i typ ett halvår. Och ändå, när de sedan skulle börja använda den var det ”nej gud vad läskigt”. Den ser exakt likadan ut som de andra. Men kor gillar verkligen inte förändringar. Nu har de flesta börjat vänja sig. Men det finns vissa som fortfarande inte vill gå in i den tredje roboten, utan de väljer de gamla vanliga. De har sina favoriter som de gärna vill hålla på, skrattar Ann-Britt. 

DNA-testar kalvarna

Ann-Britt blev nominerad till priset av en avelsrådgivare på Växa. Och just avel är något hon är väldigt intresserad av. Alla kalvar som föds på gården DNA-testas. Då får man ett tydligt avelsvärde på varje kalv och då kan de enkelt se vilka de ska behålla till att bli mjölkkor. 

– Vi vill inte föda upp kalvar till mjölkkor i onödan, utan då säljer vi hellre de kalvarna till någon som vill föda upp dem till kött, om de ändå inte kommer bli några bra mjölkkor.

Vad är viktigast för dig i ditt arbete som djurskötare?

– Att djuren mår bra såklart! Därför måste man hela tiden vara på tårna och vara vaksam. Det går inte att bara titta på en skärm. Du måste vara ute bland djuren och kunna läsa av signalerna på korna. 

På vilket sätt är du en duktig djurskötare?

– Jag är noggrann och jag försöker alltid att följa upp saker. Inte bara lämna saker åt slumpen, utan jag går till botten med saker och ting. Om jag ser en kalv som är lite hängig tar jag hand om den direkt, så den inte blir värre för att jag väntar. 

 

Ann-Britt Bergqvist

Ålder: 43

Aktuellt: Utsedd till Årets Djurskötare.

Det bästa med kor: De är väldigt förlåtande, kärleksfulla och man blir aldrig fullärd.

Utbildning: Gick lantbruksgymnasium inriktning skog. Annars är hon mest självlärd genom arbetslivserfarenhet och har gått kurser i till exempel ViLA och semin.

 

Om priset Årets Djurskötare

Tidningen Husdjur vill tillsammans med Ladugårdsförmännens Riksförbund uppmärksamma de duktiga djurskötare som varje dag ser till att skapa det välmående och den höga djurvälfärd som krävs för en framgångsrik och högkvalitativ mjölkproduktion.

Årets Djurskötare är en djurskötare – anställd eller egen företagare – som bedöms sköta sin mjölkkobesättning på ett sätt som är ett föredöme för andra. Priset kan även delas mellan flera personer om ansvaret för kornas skötsel och välmående är lika fördelat i en grupp. Årets Djurskötare instiftades 1999 i samarbete med Ladugårdsförmännens Riksförbund.

I juryn ingick i år: Linda Grimstedt, chefredaktör tidningen Husdjur, två representanter från Ladugårdsförmännens Riksförbund, Anette Stenman, Naturbrukets Yrkesnämnd samt Ingeborg Tormalm, veterinär från Växa.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera