Högriskområde för fågelinfluensa upprättas i Sverige

Jordbruksverket har upprättat högriskområden i delar av södra Sverige, med särskilda regler, för att minska risken för spridning.

Den 27 november klassade Jordbruksverket de rödmarkerade områdena på kartan som högriskområden, med högre risk för utbrott av fågelinfleunsan. Karta: Jordbruksverket

Fågelinfluensan ökar i flera länder i Europa. Därför är det extra viktigt att skydda tamfåglar från kontakter med vilda fåglar och tänka på goda smittskyddsrutiner på gårdar med fjäderfän, hos hobbyhöns och andra fåglar i fångenskap. Det skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande som den 27:e november valde att upprätta högriskområden i delar av södra Sverige.

Kommunerna som berörs är:

  • Blekinge län - Samtliga kommuner: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby, Sölvesborg
  • Gotlands län - Gotlands kommun
  • Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm
  • Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.
  • Skåne län - Samtliga kommuner: Bjuv, Bromölla, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Hörby, Höör, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga, Östra Göinge
  • Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.
  • Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

Utgått från tidigare exempel

Jordbruksverket har bland annat tagit hjälp av historiska data för att avgöra var i landet det är högre risk för smittspridning. Utifrån det har man sedan beslutat om vilka kommuner som ska räknas som högriskområden.

– Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Vid kliniska symtom, ökad dödlighet eller avvikelser i produktionen som skulle kunna tyda på fågelinfluensa är det viktigt att djurägaren tar kontakt med veterinär. Från tidigare erfarenheter vet man att risken kan vara hög även för fjäderfän som hålls inomhus, så det är även viktigt att förhindra indirekt kontakt med vilda fåglar.

Detta gäller i högriskområden

I högriskområdena finns det olika regler beroende på om du:

  • Säljer ägg, kött, kyckling eller andra produkter från fjäderfän
  • Inte säljer ägg, kött eller andra produkter
  • Har fåglar i fångenskap för till exempel uppvisning och utställning
  • Har hägnat fjäderfävilt.

Om du föder upp eller håller fjäderfän för att producera kött, konsumtionsägg eller andra produkter som du säljer till andra så ska dina fjäderfän hållas inomhus. Fjäderfän får inte gå ut i någon form av inhägnad, eftersom de ska vara helt skyddade mot direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar.

Om detta undantagsvis inte går att genomföra, eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus. Men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute. Det är viktigt med en utökad övervakning av hälsoläget för att tidigt kunna upptäcka misstänkta fall av fågelinfluensa.

Hobbyhöns och andra fåglar i fångenskap ska hållas inhägnade. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd utomhus.

Du kan läsa mer om vad som gäller på Jordbruksverkets webbplats.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste