Flera svenska vindkraftsbolag riskerar konkurs

Åtminstone 1 000 av landets cirka 5 200 vindkraftsparker står på randen till konkurs. Det visar en granskning från Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Kartläggningen från Internationella Handelshögskolan i Jönköping visar att en stor del av vindkraftsbranschen generellt har ekonomiska problem. Foto: Mostphotos.

Handelshögskolan i Jönköping har sammanställt en databas som innehåller uppgifter om alla de större svenska vindkraftsbolagen från 2010 och framåt, inklusive deras årsredovisningar. Den visar att en stor del av bolagen som äger landets vindkraftsparker riskerar konkurs.

– Generellt sett är det en stor del av branschen som har ekonomiska problem, säger Christian Sandström, biträdande professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping till TV4 och fortsätter:

– Det finns ju starka åsikter i dag om vindkraften. Vi försöker gå bortom det här och titta på hur vindkraftsparkerna runtom i Sverige presterar ekonomiskt.

För många på samma gång

En snabb uppbyggnad i kombination med sjunkande elpriser, när många verk producerar el samtidigt är en av orsakerna till lägre lönsamhet. Databasen omfattar cirka 3 500 av landets 5 200 vindkraftsverk.

– Av dessa uppskattar vi att åtminstone 1 000 vindkraftverk befinner sig i vindkraftsparker som är konkursmässiga, säger Christian.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 29 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste