Årets tekniknyheter - snart på din gård

Krönika: Min fjärde krönika för i år kommer, precis som många andra reportage, nyheter och artiklar den senaste tiden, göra ett avstamp i årets lantbruksmässa i Hannover – Agritechnica. 

 

Men att försöka berätta om allt nytt som visas på den stora lantbruksmässan är som att försöka ta kort eller filma ett nyårsfyrverkeri, det blir helt enkelt inte riktigt som att vara där och beskåda det själv. 

Fast det är väl också det som kanske är det bästa med Agritechnica; även om man inte var på plats i Hannover och gick igenom montrarna så kommer alla nyheter på något sätt ändå bli tillgängligt för alla i någon form, åtminstone inom några år. 

Om vi backar bara några få år så lanserades saker som telematik med filöverföring och biogastraktorer som revolutionerande nyheter på Agritechnica. Något som då kändes långt bort för den breda massan av lantbrukare att investera i, men som i dag har blivit tillgängligt för de flesta.

Jag tror att oavsett hur långt bort någon maskin eller teknisk lösning som vi har sett i år på Agritechnica känns, så kommer det nog inte dröja långt innan vi börjar att få se sakerna ute på fält i Sverige. 

Något som jag tycker sätter prägel, inte bara på de nyheter som presenteras under Agritechnica, men under hela 2023, är orden effektivitet och hållbarhet. Det är två slitna begrepp som det råder lite inflation i att använda sig av just nu. Men om man ägnar en minut och ändå reflekterar över just de två orden och vad vi har sett för nyheter under året, så tycker jag ändå att många tillverkare har lyckats väl med att eftersträva just effektivitet och hållbarhet.

Det har visats upp en vätgasmotor, etanolmotor, biogastraktorer som kan drivas med antingen flytande biogas eller biogas i ren gasform samt flera olika varianter av eldrivna traktorer och maskiner. I och med dessa innovationer visar man på hållbarhet inom lantbruk och växtodling genom alternativa drivmedel som fungerar i en praktisk verksamhet. 

Gåendes genom Agritechnicas hallar så visas även robotar i nästan alla visningshallar. Robotarna varierar i storlek och syfte men de allra flesta är robotar som praktiskt har använts i fält, vilket indikerar att det faktiskt är system som fungerar i verkligheten och inte längre bara är ett koncept. Problematiken kring regelverk kvarstår vilket i dag försvårar idén om att rationellt använda autonoma robotar i fält. Däremot tror jag på synergier; om det inte hade lanserats så många olika fordon med biogasmotorer de senaste åren, hade det då satsats lika mycket på biogasförädling i Sverige? Jag tror att i och med fler autonoma fordon visas så kommer det accelerera politiken för att ta fram ett regelverk som stöttar användandet av just autonoma fordon. 

Det lanseras också nya former av sensorer och AI teknik som minskar kravet på förarens kunskaper, eller till och med i vissa fall helt ersätter behovet av förarens beslut. Dessa nyheter representerar effektivitet, eftersom föraren då kan fokusera på att lägga upp själva arbetet så effektivt som möjligt. 

Den enda guldmedaljen som delades ut i år gick till New Holland och deras nya CR11 rotortröska. Normalt sett så delas medaljen ut till endast en del av en maskin eller en enstaka teknisk lösning, men i det här fallet så tilldelades hela tröskan som koncept en guldmedalj. 

Även i det här fallet kan man använda sig av begreppen effektivitet och hållbarhet. New Holland har lyckats med att tillverka en ny typ av tröska med högre kapacitet än sin tidigare största modell, men utan att behöva använda sig av speciellt många fler hästkrafter och utan att märkvärt öka vikten. Dessutom har New Holland fokuserat på att automatisera så mycket som möjligt, så som till exempel halmhacken och reversering av verket för att se till att förenkla skördearbetet för föraren, så att högsta möjliga kapacitet kan uppnås. 

Det här verkar ha varit maskinernas, drönarnas, robotarnas och de förnybara energiernas år. Det får mig att fundera kring vad som kommer vara i fokus nästa år.

 

Viktor Liedberg
Agrotekniker och teknisk support på Axima

Artikeln publicerades fredag den 08 december 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera