”Ett av de mest lovande techbolagen”

Foodchain by Blockchain, med rötterna i lantbruk och livsmedelsproduktion, lyfts som ett av de mest intressanta techbolagen i Sverige just nu. 

 

Foodchain kan användas i alla typer av produktioner. Här  används systemet hos ciderproducenten Pomologik. Användaren kan via QR-koder, som är strategiskt placerade i produktionen, dokumentera och säkra data av produktionskritisk natur. Foto: Foodchain by Blockchain


I 2023 års rapport från venture capital-bolaget Northern CapSek lyfts de 50 mest intressanta techbolagen utanför Stockholm upp. Av de 25 bolag från södra Sverige som är representerade finns Foodchain by Blockchain med på listan. Bolaget är ett av få omnämnda inom kategorin Foodtech, och det enda inom kategorin Agtech – alltså företag som sysslar med mjukvara inom lantbruk. 

– Det var ju väldigt kul. Det är oftast ett stort Stockholms-fokus när man pratar tech och techbolag, så det var bra att de gjort en utblick för att se vad som händer utanför Stockholm och roligt att vi var med där. Vi tror ju att det är viktigt och trovärdigt att vår utveckling sker nära våra kunder, som i hög grad är lantbrukare, och inte på Stureplan, säger Cecilia Ryegård, huvudägare och grundare av Foodchain by Blockchain.

–  Det känns fantastiskt roligt att räknas som ett av de mest intressanta techbolagen i Sverige! Då är vi ändå precis bara i upptrappningen av vår kommersiella fas med våra bästa lanseringar precis runt hörnet, men inte släppta ännu! Vi vet att det vi gör har en enorm kommersiell potential, inte bara i Sverige, utan även globalt, men det känns som ett härligt erkännande att bli uppmärksammad i rapporten, säger Cecilia Ryegård, huvudägare och grundare av Foodchain by Blockhain.
Foto: Foodchain by Blockchain

Visar hela kedjan

Foodchain by Blockchain är ett spårbarhetssystem för livsmedelsproduktion, från jord till bord.

– Vi digitaliserar pappersarbetet runt produktionen, som idag mestadels sker analogt med papper och penna. Jordbrukets administration är ett gigantiskt arbete som tar väldigt mycket tid och när vi digitaliserar den processen så blir det enormt mycket enklare för producenten, säger Cecilia.

Systemet gör också så att producenterna lättare kan lämna vidare information om sin råvara till nästa led i kedjan, hela vägen till konsumenten, dels genom att data finns samlad digitalt, dels genom att en QR-kod följer med produkten, som gör det lätt att informera om produktens historia.

– På så sätt kan man snabbt spåra en produkt hela vägen bakåt till sitt ursprung, säger Cecilia och trycker på att systemet både förenklar för producenten, vid kontroller från myndigheter och vid certifiering och att det även ger möjligheten att lyfta en produkts mervärden. Det ser till att konsumenten kan vara säker på vad den får med sig hem från butikshyllan. 

– Vi nyttjar ju blockkedjan för att data inte ska kunna manipuleras och för att säkerställa att den inte heller kommer i orätta händer.

Foodchain by Blockchain har också ett pågående samarbete med Bjärefågel där bland annat Svenskt Sigill är med och utvärderat hur systemet kan användas för att informera om djurvälfärden och underlätta redovisningen för producenterna gentemot Svenskt Sigill. Foto: Bjärefågel

Parallella projekt

Undre utvecklingen av systemet har Cecilia och hennes kollegor påbörjat samarbete med flera aktörer, framför allt inom svensk vin-, öl- och cidertillverkning, men även inom spannmålsproduktion och med Bjärefågel, som testar konceptet i detta nu. Utvecklingen av Foodchain by Blockchain har i sin tur lett till flera sidoprojekt:

 I projektet med Bjärefågel har man bland annat arbetat med Svenskt Sigill och utvärderat hur systemet kan användas för att informera om djurvälfärden och underlätta redovisningen för producenterna till Svenskt Sigill. Även RISE är inkopplade. De i sin tur har tagit fram en modell för hur systemet kan användas för att beräkna klimatindex i realtid, vilket är unikt och ger nya möjligheter till att direkt se hur förändringar på gårdsnivå påverkar klimatavtrycket.

– Det är något som verkligen skulle kunna få betydelse för hur man jobbar på gården och förenkla för lantbrukare att göra förändringar som är till nytta för klimatet och att man direkt får feedback på vilken skillnad en åtgärd gör eller inte gör. 

Systemets funktioner är baserade på vilken data som lagstadgat måste dokumenteras, men även data för certifiering och produktionsoptimering kan hanteras. Lantbrukaren/producenten äger datan och avgör vem som ska få ta del av vad. Via en QR-kod på produkten kan sedan konsumenten ta del av slutproduktens historia.
Foto: Foodchain by Blockchain

Släpps snart till marknaden

Under de olika projekten som gjorts under åren har man kontinuerligt tagit in input från företagen för att utveckla systemet utifrån branschens önskemål och användarens behov. Och nu efter ett antal projekt där man testat sig fram kommer man att släppa de första versionerna av systemet till marknaden. Något som Cecilia tror kommer tas emot väl: 

– Nu är vi redo för marknaden! Efterfrågan är jättestor. Jag tror egentligen att varenda lantbrukare kan skriva under på hur jobbigt och besvärligt det är att hålla ordning på dokumentationen runt produktionen, säger hon och fortsätter:

–  Jag har hela tiden under yrkeslivet inom jordbruk och livsmedelsproduktion stött på den här problematiken och de flaskhalsarna som uppstår med den tungrodda byråkratin som finns. Hela den processen hanterar vi i det här systemet och gör det enkelt både för en själv och att kunna dela informationen vidare och i slutändan göra det möjligt att berätta för konsumenten om råvaran och produkten. 

 

Om Northern CapSek

–  De mest lovande techbolagen är som stjärnor på natthimlen, för att verkligen se dem måste man ut ifrån storstan, säger Henrik Jerner, vd på Northern CapSek Ventures i rapporten.

Northern CapSek investerar i tillväxtbolag med skalbara affärsmodeller som har potential att etablera sig internationellt i större skala. Företaget har hållbarhet som central fråga i alla sina engagemang. 

Läs rapporten här: https://capsek.se/ 

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 18 december 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

En småskalig grönsaksodlares tankegångar

Krönika: Även om vintern bitvis kan kännas långdragen och seg för en grönsaksodlare så behövs den verkligen. Den behövs för vila, reflektion, planering och organisering. Man behöver landa och tänka klart. När säsongen väl brakar igång så behöver man rutiner och en genomtänkt plan att luta sig mot, annars tar man allt på volley vilket bygger för stress, ogenomtänkta beslut och ett sämre ekonomiskt resultat. Jag är glad att det inte redan är april.

 

Kommentera