Miljardaffär när Lantmännen köper HKScans svenska verksamhet

Lantmännen har tecknat avtal om att köpa HKScan Oyjs svenska verksamhet, HKScan Sweden AB. Förvärvet omfattar all verksamhet i Sverige och varumärkena Scan, Pärsons och Bullens. 

Foto: Mostphotos

– Förvärvet är strategiskt viktigt för Lantmännen och för våra medlemmar. Genom förvärvet 

säkrar vi ett inhemskt ägarskap av HKScans svenska verksamhet, och därmed också framtiden för svensk animalieproduktion. Det är viktigt för tillväxten i lantbruket – och det stärker den nationella livsmedelsberedskapen, säger Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl.

– Lantmännen har en unik position i livsmedelskedjan och genom förvärvet får vi en bredare och starkare affärsportfölj. Vi är redan idag närvarande i en betydande del av animalievärdekedjan genom insatsvaror, maskiner och förädling av spannmål till högkvalitativt foder. Tillsammans med HKScans marknadsledande svenska varumärken och kunskap ser vi goda möjligheter att utveckla våra affärer, svensk animalieproduktion och att skapa ytterligare värde för våra medlemmar, säger Magnus Kagevik, Lantmännens vd och koncernchef.

1,3 miljarder kronor

Prislappen för köpet av HKScan AB blir enligt HKScan 60 miljoner euro (667 miljoner SEK) plus Lantmännens aktier i HKScan Oy, i dag 7 534 750 A och K aktier värda 5,5 miljoner euro (61 miljoner SEK). Till det kommer också att Lantmännen betalar tillbaka ett lån från HKScan Oy till HKScan AB på 50 miljoner euro (556 miljoner kronor).

Vilket tillsammans motsvarar ett värde av  1 284 miljoner kronor.

Transaktionen ska godkännas av berörda myndigheter och affären förväntas vara genomförd under första halvåret 2024. Till dess att affären godkänns fortsätter Lantmännen och HKScan Sweden AB att agera som separata företag.

81 miljoner i vinst

HKScan Sweden AB ägs sedan 2007 av det finska livsmedelsbolaget HKScan Oyj som även har verksamhet i Finland och Danmark. I Sverige erbjuder man kött- och växtbaserade livsmedel från svenska gårdar, har cirka 1800 anställda och omsatte år 2022 cirka 8 miljarder kronor. Den svenska verksamheten har produktionsanläggningar i Kristianstad, Skara, Linköping och Halmstad samt det svenska huvudkontoret i Stockholm.

Under 2022 omsatte den svenska verksamheten 736 miljoner euro (8,2 miljarder SEK) och gjorde en justerad rörelsevinst EBIT på 15,7 miljoner euro (175 miljoner SEK).

Under de tre första kvartalen i år har den svenska verksamheten omsatt 530 miljoner euro (5,9 miljarder SEK) och gjort en justerad rörelsevinst EBIT på 7,3 miljoner euro (81 miljoner SEK).

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 december 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera