De är Årets Mjölkbonde

”Starkast tillsammans”, det är Årets Mjölkbonde 2024:s motto. Årets vinnare är Salltorp Lantbruk AB i Vessigebro Halland.

Gänget som jobbar på Årets Mjölkföretag 2024; Salltorp. Foto: Christel Lind, Växa

Gården som ligger mellan Falkenberg och Ullared drivs av familjen Karlsson. På gården finns 260 kor som i genomsnitt producerar 13 500 kilo ECM per år i robot.

På Salltorp jobbar man efter filosofin ”starkast tillsammans”. Det finns mycket tillit och teamkänsla i gruppen. Man strävar alltid efter att utvecklas och gänget som jobbar på gården har skapat ett hållbart arbetssätt som gynnar både människor och djur.

– Det ska vara tryggt och roligt att jobba, säger Gun Karlsson, i ett pressmeddelande.

Sven Karlssons föräldrar köpte Lilla Salltorp 1965 och över tid har företaget vuxit. I dag består verksamheten av tre gårdar och en areal på cirka 300 hektar. Även om mjölken är i grunden så har ungdjursuppfödningen blivit allt viktigare på senare år.

Öga för detaljer

Växa skriver att i vinnarföretaget har man en stor noggrannhet och ett enastående öga för detaljer, vilket ger dem fantastiska resultat inom djurhälsa, lönsamhet och produktion. Man jobbar mycket med strategier, bland annat en veckovis foderscanning för att ha full koll på djurens foder.

Friska och jämnstora djur

På gården har de ett stort avelsintresse, något som funnits med sedan Svens föräldrar köpte gården. De var då en av de första i Sverige att börja med embryoöverföring, ett arbete som pågår på gården än i dag. Fokus är hög produktion och friska, jämnstora djur som håller länge.

Förra året fick gården även utmärkelsen Heard of the Year för sitt framgångsrika avelsarbete, ett pris som delas ut av VikingGenetics.

 

Fakta: Motivering

Årets Mjölkbonde® 2024 drivs av att se människor och djur utvecklas och växa. Genom gott ledarskap och väl inarbetade rutiner har gården uppnått mycket fina resultat inom djurhälsa, produktion, avel och ekonomi.

Det finns en föredömlig målsättning om balans i företaget, så väl som i livet, och gården har genomfört steg på väg mot ett lyckat generationsskifte. Ett genomtänkt ledarskap ger de anställda fria händer inom sina ansvarsområden och ser till att de belönas när mål uppnås. Det är ett företag som vill vara transparent med vad som händer på gården – här månar man om både djur, människor och miljö!


Fakta: Om tävlingen Årets Mjölkbonde

Årets Mjölkbonde är ett pris som instiftades 2012 för att uppmärksamma och belöna skickliga mjölkföretagare. Priset ska årligen tilldelas en mjölkföretagare som föredömligt utvecklat sitt företag, är en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklar mjölksektorn. Han eller hon ska även i sitt företagande på ett exemplariskt sätt ha samordnat lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisat stor hänsyn till djur och miljö. För att understryka den affärsmässiga prestationen får vinnaren i tävlingen numera även titeln Årets Mjölkföretagare®.

Årets Mjölkbonde utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa och Ludvig & Co. Utmärkelsen delas ut i samarbete med LRF Mjölk vid den årliga utdelningen av guldmedaljer till mjölkbönder.

Källa: Växa

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 31 januari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera