Oförändrat mjölkpris

I februari blir priset som Arlas leverantörer får för sin mjölk oförändrad. Det gäller både konventionell och ekologisk mjölk.

Det blir ingen höjning av mjölkpriset till Arlabönderna i februari. Foto: Carolina Wahlberg

A contopriset i februari ligger därmed kvar på 483,5 öre per kilo för konventionell mjölk och 550,5 öre per kilo för ekologisk mjölk.

I sitt pressmeddelande lyfter Arla problemet med att fler konsumenter söker efter billigare alternativ kontra allt som gör att maten blir dyrare att producera, så som extremväder, räntor och hållbarhetsarbete på gårdarna. Att många producenter har det tufft nu kan hota både klimatomställningen i branschen och tillgången på inhemska livsmedel framöver.

– Det bästa du som konsument kan göra för att stötta svenska bönder, stärka Sveriges livsmedelsberedskap och samtidigt bidra i omställningen för en mer hållbar produktion av mat är att aktivt välja produkter från bondeägda företag som Arla, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Arla listar saker som de menar påverkar mjölkprisets utveckling framöver:

  • Mjölkvolymerna fortsätter att minska globalt. Men inte lika mycket som under tidigare månader.
  • Det finns en förväntan om att mjölkvolymerna inom EU väntas öka till följd av säsongsmässiga uppgångar i vår.
  • Det är en stabil utveckling på de globala industrimarknaderna.
  • Ekomarknaden och dagligvaruhandeln fortsätter att återhämta sig.

 

Fakta: Marknadsöversikt

Invägd mjölkråvara:  Inom EU och Storbritannien sjönk mjölkproduktionen med 1,7 procent i oktober, jämfört med samma månad förra året. I USA gick volymerna ner med 0,6 procent i november, vilket var svagare än väntat. I Argentina landade siffrorna på minus 4 procent under samma månad. På Nya Zeeland och Australien ökade mjölkinvägningen i november, men det beror främst på låga siffror samma tid förra året.

Ost: Marknaden för ost är stabil.

Mjölkpulver: Priserna på mjölkpulver i EU har varit ganska stabila. Mindre nedgångar noterades runt jul, men priserna återhämtade sig sedan till de tidigare nivåerna. Priserna på helmjölkspulver ökade något på världsmarknaden, men är fortfarande betydligt lägre än EU-nivåerna.

Smör: I Europa är marknaden för smör fortfarande lugn och välbalanserad.

Källa: Arla

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 31 januari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste