Räntorna förväntas sjunka i år
Fallande inflation och starkare svensk krona kan öppna för flera räntesänkningar under det kommande året. Första sänkningen kan komma redan i maj.
De senaste månaderna har visat på en trend med fallande inflation som tillsammans med den starkare kronan öppnar upp för en mjukare Riksbank.
Sänkning i maj
Analytikerna på Swedbank Macro Research reviderar i sitt Ränteblad prognosen för Riksbanken och räknar nu med tidigare och fler sänkningar i år. Nu pekar prognosen på att Riksbanken börjar sänka räntan i maj och därefter ytterligare tre gånger i år, vilket innebär att styrräntan landar på 3,0 procent vid slutet av 2024. (Den föregående prognos var en första sänkning i juni och en slutnivå i år på 3,25 procent).
Under första halvåret 2025 räknar Swedbank Macro Research med ytterligare två sänkningar vilket innebär att styrräntan går ned till 2,5 procent.
Trolig uppgång för långräntor
Den kraftiga nedgången av långräntor/bundna räntor i november och december 2023 drevs av snabbt fallande förväntningar på centralbankernas styrräntor. Det innebär att marknaderna har gått före i sin räntejustering och nu förväntas centralbankerna att följa marknadens förväntningar.
Marknaden räknar nu en med första sänkning av styrräntan från både amerikanska centralbanken Fed och europeiska centralbanken ECB redan i mars/april, samt fortsatta sänkningar i rask takt därefter.
Swedbank Macro Research gör bedömningen att marknaderna har prisat in för många sänkningar från centralbankerna och räknar därför med en viss rekyl uppåt i långräntor framöver. Jämfört med tidigare prognos justeras dock långräntor ned något.
Sänkta bolåneräntor
De nedreviderade marknadsräntorna, tillsammans med den faktiska nedgången av bolåneräntor i december, medför att Swedbank Macro Research reviderar ned prognoserna på bolåneräntor något. Räntor med bindningstid på tre och fem år väntas ligga omkring 4 procent under prognosperioden. De rörliga bolåneräntorna toppade på omkring 4,8 procent i höstas och börjar sjunka i år. Prognoserna avser faktiska (ej listade) genomsnittsräntor på marknaden (ej endast Swedbank).
”Inflationen ska varaktigt ned”
Förste vice riksbankschef Anna Breman kommenterade vid ett publikt framträdande den senaste tidens ekonomiska utveckling .
- Det är mycket välkommet att inflationen sjunker så att svenska folket kan få köpkraften tillbaka. KPIF-inflationen är nu drygt 2 procent. Det är en bred nedgång men att inflationen sjönk så mycket i december berodde främst på att elpriserna var lägre än i fjol. Bortsett från energipriserna är inflationen fortsatt relativ hög, drygt 5 procent i årstakt.
Hon underströk samtidigt att framtiden är osäker.
- Inflationen ska inte bara komma ner till 2 procent, den ska vara varaktigt låg och stabil. Utsikterna för det är goda, men flera faktorer kan påverka utvecklingen, avslutade Breman.