Tufft för betodlarna i Skåne

Kerstin Wahlquist jobbar på HIR Skåne och berättar att de som odlar sockerbetor haft en kämpig höst och vinter, och det är något som kommer påverkar vårbruket framåt.

 

– I fält där det betorna inte blivit skördade kommer nästa gröda följas mycket under säsongen, hur man ska gödsla grödan är ett stort frågetecken. Betorna är väldigt kväverika, men de innehåller också väldigt mycket kol, så nedbrytningen kommer troligtvis ta lång tid och det finns en risk att det tar tid innan kvävet blir tillgängligt. Vilket gör det lite svårare att veta hur man ska ligga gödslingsmässigt, säger Kerstin Wahlquist på HIR Skåne. 
Arkivfoto: Carolina Wahlberg


– Dels var det en del som inte fick upp sina betor i höstas. Och andra tog upp betor under dåliga förhållanden när det var väldigt blött. Så blött som det var 2023 har det inte varit på många år, säger Kerstin Wahlquist.

Men många hann ändå höstså till exempel höstvete, under det såfönster som uppkom i september, mellan regnen. Så Kerstin tror att det kommer vara lite mindre vårsådd i år.

– Men man får se om en del av det höstsådda går ut då det står vatten i en del fält och om man behöver så i, det är inte omöjligt, säger hon.

Kerstin Wahlquist på HIR Skåne. Foto: hir skåne


Hur kommer säsongen 2023 påverka vårbruket 2024?

–  Det kommer påverka väldigt mycket när det kommer till fält med förfrukt sockerbetor. För det finns fält där betor står kvar i marken. Hur man ska göra med det, är en pågående diskussion. Man kollar mycket hur man har gjort i England, säger Kerstin och fortsätter:

– Det finns en hel del fält som inte är bearbetade i höstas. Fält med ej upptagna sockerbetor, fält med betor som är upptagna sent och andra fält där man inte lyckats plöja på grund av att det varit så blött. Så det finns många fält som ska bearbetas nu i vår, en del fält som kanske egentligen inte passar för vårplöjning. Det kommer nog bli en utmaning att få till ett bra vårbruk för en hel del odlare.

Hur blir det med utsädespriserna?

– Utsädespriserna är höga. Och det har mycket att göra med att både kvantitet och kvalité har varit sämre. Just nu är det väldigt svårt att få tag i vårvete. Så det kostar absolut mer än vad det brukar göra.

Hur ska man tänka gällande grödval i vår?

– Så det som man har bäst chans att lyckas med. I Skåne är det för många maltkorn som är den grödan som ger bäst betalt. Lyckas man med sitt maltkorn och har sått det innan, ska man fortsätta. Havre är ganska bra betalt just nu. Men ofta är det ett väldigt stort tapp i havre om man misslyckas med kvalitén. I år är det också ett väldigt stort tapp på maltkornet om det blir nedklassat till foderkorn. Ett normalår så är inte tappet lika stort där som det är för havre.

Vad ska man fokusera på i vår tycker du?

– Eftersom det är lite utsädesbrist, så kanske man inte får den sorten man har odlat tidigare. Så titta på sortegenskaperna på sorten man sår, det kan skilja i proteinhalt bland annat. Och då är det viktigt att anpassa insatserna efter sorten och kanske inte bara göra som man har gjort tidigare. Man kanske ska skruva lite grann på sin gödsling, till exempel beroende på vilken sort man har fått tag i.

Priset på socker är väldigt bra.

– Så ta hand om betorna, de är värda att satsa pengar på!

Vad hoppas du på inför säsong 2024?

– Jag hoppas att det kommer lagom mycket vatten i rätt tid. Att man får vädret med sig. I fjol blev det ett ganska sent vårbruk, så det hade varit härligt att komma i gång lite tidigare med att så.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 03 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste