”Jag tror ingen hann så det som var planerat”

Camilla Söderberg är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Västerås, och vittnar om en mycket tuff höst. 

 

– Höstgrödorna mognar oftast tidigare än vårgrödorna och om man då har inga eller en mindre andel av höstsådda grödor så kan man behöva vårgrödor som mognar av lite tidigare så skördesäsongen kommer igång. Sedan har du kanske någon vårraps som kan stå längre och skördas i slutet av skördesäsongen. Det handlar om att både sprida riskerna och arbetsbelastningen, säger Camilla Söderberg, rådgivare i Mälardalen. 
Foto: hushållningssällskapet mälardalen

– Det var väldigt blött och en väldigt besvärlig skördesäsong. På grund av torkan i början av säsongen så var det på de flesta ställen en ganska gles gröda. Och när det sedan började regna och inte slutade så kom det mycket grönskott och ogräs. Så det var både att det var dålig bärighet för att det var blött i marken, grönskott och mycket ogräs som tog över, som gjorde att tröskningen blev väldigt besvärlig. 

Hur gick det med höstsådden?

– Framförallt höstoljeväxter är det väldigt få som lyckades så i Västmanland. Höstsådd överlag är också betydligt mindre än planerat. Det handlar om allt från att vissa inte har sått någonting alls till att man kanske har sått en del av den planerade arealen. Jag tror inte att någon lyckades så det som var planerat. Det var för blött för att få till en bra höstsådd och mycket av det som såddes blev sent sått och är dåligt utvecklat på grund av att det också blev kallt.

Hur kommer det påverka vårbruket 2024?

– Det blir ett större vårbruk. Eftersom man inte kunde höstså den planerade arealen så ska det ersättas med vårgrödor. Det som är viktigt att tänka på i planeringen är att ha grödor som mognar vid olika tidpunkter. Så man får ett brett spann på avmognaden av grödorna för att förenkla skörden 2024, säger Camilla och utvecklar:

– Till exempel en tidig vårgröda, kan vara ett tidigt vårkorn och sedan i andra änden finns det vårraps som går att tröska sent. Så gör en bra fördelning av grödorna utefter gårdens förutsättningar. Det är stora variationer i kvalitén på utsädet efter året vi hade och har man inte utsäde hemma än så är det hög tid att ta hem det.  

Blir det mycket vårraps istället för den uteblivna höstrapsen?

– Vissa kan nog ta det istället på något skifte. Men det kan nog ändå vara så att man vill spara ett bra skifte till årets höstrapssådd.

Vad ska man fokusera på i vår tycker du?

– Än en gång man ska planera sina gröd- och sortval efter gårdens egna förutsättningar och vart man kan leverera råvaran till. Det handlar om att sprida riskerna under säsongen och under skörden. Så man har chansen att skörda sina grödor med bra kvalitét.  Men vi vet ju fortfarande inte vad vi får för säsong. Så är det ju alltid. 

Vad hoppas du på inför säsong 2024?

– Att det blir ett bra växtodlingsår. Med en sval lagom blöt vår, så det blir bra förhållande för vårsådd och att de höstgrödor som är sådda hinner bestocka sig och inte stressar iväg. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 04 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste