Få ut kvävet i tid

Frans Johnson jobbar som växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Sydost och utgår från Kalmar. Här ger han sin bild av hösten och kommande vårbruk.

 

Frans Johnson är växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Sydost. Runt Kalmar där han jobbar har hösten levererat bra förutsättningar för skörd och höstsådd. Han hoppas att 2024 ska innehålla lagom med nederbörd, då det är något som ofta fattas i området. Foto: hushållningssällskapet sydost

– Vi hade väldigt bra förutsättningar i höstas jämfört med stora delar av landet. Så här höstsåddes i normal omfattning skulle jag vilja säga. Vi hade en bra sista vallskörd och jättebra majsskörd. Det var hösten som räddade upp läget lite här kan man säga, säger Frans Johnson och berättar att även tröskningen av spannmål skedde under rätt bra förhållanden. 

I området runt Kalmar är det mer regel än undantag att det är perioder med torka och väldigt lite nederbörd. Men 2023 var det kanske lite blötare än vad det brukar vara på hösten. 

– Men det var inget bekymmer! Så det ser bra ut med både höstraps och höstsäd.  Och än så länge har det inte varit några större påfrestningar. Visst nu är det ganska kallt, men vi har ett litet snötäcke. Jag tror inte det ska bli några större problem än så länge med utvintring och så. Det kan ju hända mycket ännu, men hittills ser det ganska bra ut. Det gäller Kalmar län, Öland och Gotland skulle jag vilja påstå, och även Blekinge. 

Hur kommer säsongen 2023 påverkar vårbruket 2024?

– Vi kommer ha en normal vårsådd. I det här området har vi inte särskilt mycket vårspannmål på det sättet. Det är mest korn och havre med insådd kanske. Vi är inget stort område när det gäller maltkorn. Det är så mycket djur i vårt område, så det mesta är fodersäd. Utan de vårsådda grödorna är majs och potatis.

Vad ska man fokusera på i vår tycker du?

– Vi har i regel ganska torra vårar. Så det vi har sett de sista åren är att det är viktigt att få ut kväve i tid, så man hinner få nederbörd på det så det får effekt. Annars pratar man mycket precisionsstyrning och att vänta med kvävet och anpassa det. När det gäller vall och höstsäd vill vi ha ut en ganska stor mängd kväve, kanske i första halvan av april för att vara säkra på bra resultat. 

I och med det nya precisionsstödet som kom 2023 är det många odlare som gör markkarteringar och som då ser att pH-värdet är lågt på fälten. Därför finns det en stor efterfrågan och diskussion runt just kalkning i området.

– Det är viktigt inför våren om du till exempel ska odla majs, så försök att prioritera de fälten och få dem kalkade redan innan vårsådden, säger Frans. 

Varför är kalkning bra?

– Du får mycket bättre effekt av de andra insatserna du gör. Du får bättre löslighet på framförallt fosforn. Det höjer grundskörden. Det är viktigt att få upp pH på de här lättare jordarna som vi har. 

Är det dyrt? 

– Vi har kalkbrott på Öland, så vi har tillgång till krossad kalksten relativt billigt faktiskt, runt 200-250 kronor per ton. Det handlar om att man investerar någonstans 1 000–2 000 kronor per hektar. Men det är en väl värd investering tycker jag!

Vad hoppas du på inför säsong 2024?

– Jag hoppas vi ska få lite lagom med nederbörd. För det är det som har fattats oss de sista åren. Att vi får en bra säsong så att lantbrukarna får lite andhämtning. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 04 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste