HKScan krokar arm med PIC i hampshireaveln

67 procent av de svenska slaktgrisarna har hampshire som faderras och genom att HKScan inleder samarbete med det stora genetikbolaget PIC, ska aveln nu utvecklas. 

Hampshire är grunden till Scans varumärke Piggham. Rasen är bland annat känd för att vara robust, ha bra motståndskraft, ett lugnt lynne samt för RN-genen som ger bra köttkvalitet. Hampshire har funnits i Sverige i 50 år och dess genetik exporteras även till Storbritannien, Norge, Belgien och Danmark. Foto: HKScan

HKScan står bakom hampshire, som är en av tre faderraser som svenska grisföretagare har att välja mellan i Svenska Köttföretagens utbud. Genom att nu börja samarbeta med PIC (Pig Improvement Company) hoppas HKScan kunna förbättra egenskaperna hos rasen ytterligare, bland annat genom tillgång till PIC:s expertis och spjutspetsteknologi. 

– Vi är stolta och glada över att kunna inleda det här samarbetet med PIC, och även över det faktum att de ser en så stor potential i rasen, med utgångspunkt i sin världsledande expertis. Samarbetet ger oss helt nya möjligheter i vidareutvecklingen av hampshire och svensk grisavel, vilket i sin tur skapar goda förutsättningar för framtiden inom svensk grisnäring generellt, säger Magnus Lindholm, inköpsdirektör djur på HKScan Sverige, i ett pressmeddelande.

Ser potential

PIC är ett av de ledande genetikbolagen i världen som bland annat arbetar med genomisk selektion och digital teknik för att bedöma grisens rörelsemönster. De saluför ett antal olika raser, anpassade för olika marknader och nu adderas alltså hampshire till produktportföljen. PIC är dotterbolag till Genus, vars bas finns i Storbritannien.

– Vi ser att det finns en stor utvecklingspotential, både för den nordiska marknaden generellt och för hampshirerasen, och ser fram emot att få möjligheten att vara med och bidra till en ännu starkare och mer konkurrenskraftig svensk grisnäring framöver, säger Jack Keane, affärsutvecklare för Europa på PIC.

Uppgraderad avelsbesättning

I dag drivs avelsarbetet på hampshire på två avelsbesättningar i Sverige och en i Norge. En av dessa är Esereds Lantbruk i Halland, som i samband med HKScans nystatsning investerar i ett nytt stall. Målet är effektivare produktion, ännu högre smittskydd samt en ökad population av hampshire och därmed större avelsunderlag och högre genetiska framsteg. 

Anders Lorentzon driver Esereds Lantbruk. Han säger:

– Det känns jättebra att komma i gång med det nya bygget! Det kommer att bli ett riktigt lyft och stort steg framåt för verksamheten och även för svensk grisavel i stort. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 05 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera