Seminering gav effektivare kalvningar

Christian Håkansson på Gunnarsbergs ekolantbruk utanför Frändefors, utsågs förra året till Årets nötköttsproducent. Han uppmärksammades bland annat för att han seminerar alla dikor. 

 

I slutet av förra året utsågs Christian Håkansson på Gunnarsbergs ekolantbruk till Årets nötköttsföretag 2023 av Sveriges nötköttsproducenter, SNP. Han uppmärksammas mycket för hur han genom att seminera alla dikor kunnat tajta till kalvningarna. Foto: SNP


Hur känns det att du vann?

– Det känns bra, det är jättekul att bli uppmärksammad. Jag är ganska ovanlig eftersom jag seminerar alla i en bruksbesättning med dikor. Jag ska inte säga att jag är ensam, men det är inte många i Sverige som gör så. 

Varför seminerar du?

– Så som jag har lagt upp det med kalvningsomgångar så måste jag betäcka djuren på stall. Att ha avelstjurar med inne i stallet i liggbås är varken bra för mig eller tjuren. 

Christian tycker det funkar väldigt bra att seminera även om det drar med sig en del extra arbeten. 

– Men jag har väldigt bra koll på när korna ska kalva. Jag seminerar i två brunstcykler, 42 dagar sedan slutar jag. Det gör att jag tajtar till kalvningsomgångarna väldigt bra. 

Det blir en kalvningsomgång från 20 oktober till 1 december och sedan en omgång mellan 15 januari till 1 mars. 

– Anledningen till att jag ville tajta till kalvningsomgångarna var att innan hade jag kalvningar hela vintern. Men jag ville skapa perioder när jag varken hade kalvningar eller djur på bete. Då vet man förhoppningsvis hur lång tid det tar när man går till ladugården, säger Christian. 

Det handlade helt enkelt om att styra upp arbetet. 

– Jag vet att vid de perioderna är det jättemånga kalvningar och då är det ingen idé att göra något annat. Sedan kan jag förhoppningsvis göra något annat i december och mars, det är de två månaderna jag har det som lugnast. 

– Det har gått från en renrasig herefordbesättning till mer och mer angus. Sedan 2014 har jag bara betäckt med angus. Jag vill ha lätta kor och kalvningarna med angus har fungerat väldigt bra, säger Christian. Foto: Christian Håkansson 


Hur länge har du hållit på med köttdjur?

– Jag och min bror tog över föräldragården runt 2010. Sedan blev Gunnarsberg till salu 2012 och då tyckte jag det var en bra idé att köpa den. Först var det tänkt som en extra gård, men sedan blev det mer och mer koncentrerat på den här gården. Och sedan delade jag och bror isär gårdarna så nu är det två separata enheter. 

När Christian köpte Gunnarsberg fanns det 40 dikor på gården, som i dag har utökats till 150 dikor. Raserna som gäller är hereford och angus.

Hur var 2023 för dig?

– Betet har fungerat och  första-skörden var bra. Men hösten blev jobbig arbetsmässigt! Att man skulle göra hela sommarens jobb på två veckor på hösten blev ju lite jobbigt. 

Något problem med tillgång på halm har Christian inte haft eftersom det fanns mycket lagrad halm kvar från 2022. 

– Och i och med semineringen vet jag när korna ska kalva. Så jag har bara de som ska kalva på ströbädd. Därför sparar jag ganska mycket halm på det sättet. Annars är det djurens liggbås som strös med fiberströ. 

Vad hoppas du på för 2024?

– Att det funkar bra och att man får skörda bra. Sedan när man jobbar med djur är det viktigt att biologin funkar och att djurhälsan är bra, det är A och O. Friska djur är det viktiga! Säger han och fortsätter:

– Nått försöker man väl hela tiden att förbättra. Men jag har inga jätteplaner på gång. Jag har ett litet bygge som vore fint att få klart. Det är mer liggbåsplatser till dikor, så det handlar om att förbättra och kanske utöka på sikt. 

Vad driver dig att hålla på med det du gör?

– Det är roligt! Och utvecklingen driver en, det är kul att utvecklas.

Christians fokus har alltid varit att fokusera hundra procent på en grej i företaget, som i detta fall djuren. 

– Jag har känt att ska jag ha djur då vill jag verkligen ägna mig åt dem och göra det så bra som möjligt. Jag vill kunna leva på djuren, inte göra en massa annat för att ha råd att ha korna. 

 

Motivering:

”Årets nötköttsföretagare har fullt fokus på djurens potential för ökad köttproduktion. Genom att arbeta med en välgenomtänkt avelsstrategi med fokus på rekrytering av moderdjur och tjurkalvar för vidareförmedling. Genom att uteslutande använda semin vilket underlättar gårdens djurhantering och avelsplanering samt ökar potentialen för högre produktion. Genom att gården har investerat i flera kalvningsstall vilket har säkerställt en bra start för både ko och kalv. Genom att företagaren har haft ett produktionsfokus har man höjt dräktighetsresultaten de senaste åren. Genom med att ha en inseminerings strategi, så har man minskat kalvningsintervallen med cirka två månader. Att efter genomgången seminkurs så genomförs i dag samtliga semineringar av den nominerade själv. Genom att arbeta med flera kalvningsgrupper och ett kort kalvningsintervall för att minska smittrycket och genom att med ovanstående strategi och väl genomfört arbete kunna föda upp dikalvar med högre och jämnare avvänjningsvikt.”

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste