Nytt förädlingsstöd finns att söka

Den 1 februari öppnade ett nytt stöd för förädling av livsmedel. Stödet syftar till att främja en robust livsmedelskedja och öka livsmedelsproduktionen. 

Stödet är för lantbrukare och mindre företag som vill förädla jordbruks-, trädgårds-, rennärings- eller naturprodukter till livsmedel. Det är möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden. Foto: Mostphotos

Närmare 190 miljoner kronor har fördelats ut till länsstyrelserna och Sametinget som ska handlägga stödet. Det kan sökas av lantbrukare och mindre företag som vill förädla jordbruks-, trädgårds-, rennärings- eller naturprodukter till livsmedel. Stödet kan även omfatta renrött, annat vilt samt bär, örter och blommor.

– En förädlad produkt kan ge bättre förutsättningar att hitta nya vägar ut på marknaden och nå konsumenterna, säger Yvette Bårring, näringsutvecklare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande. 

Det finns möjlighet att få upp till 40 procent av investeringskostnaden, som högst 1,2 miljoner kronor. Med mindre företag avses företag med färre än 50 anställda och en årsomsättning som inte överstiger 10 miljoner euro.

Ytterligare ett stöd

Det finns också ett investeringsstöd för diversifiering till annan verksamhet än jordbruk. Det kan exempelvis vara försäljning och servering av förädlade produkter. Diversifiering är alla annan verksamhet som jordbruksföretagare kan göra på sin fastighet och som inte räknas som jordbruk, trädgårdsodling, rennäring eller livsmedelsförädling. 
Diversifieringsstödet kan även ges till företag som inte är livsmedel för människor, exempelvis träprodukter, smådjursfoder och hudvårdsprodukter samt verksamheter som entreprenad, kursverksamhet och turism, med mera. För detta stödet är det möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden, högst 800 000 kronor. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera