EU: Bondeprotesterna i Frankrike på paus 

Den 1 februari meddelade Sveriges radio Ekot att Frankrikes två största fackförbund för bönder avbryter sina protester och häver vägblockader runt om i landet. Jordbruksaktuellt har pratat med en naturbrukslärare på plats. 

Flera veckors bondeprotester i Frankrike har satts på paus. Skärmbild: SVT:S Agenda

De avbrutna protesterna skedde efter att premiärminister Gabriel Attal lovat ekonomiskt stöd till lantbrukare och att han också försäkrat att växtskyddsmedel som är godkända i andra EU-länder även ska vara godkända i Frankrike.  

Jordbruksaktuellt har pratat med Marie Fauvel, som jobbar som lärare på ett naturbruksgymnasium i Bretagne, Frankrike.   

Det låter verkligen som att det har varit en intensiv period för era bönder. Kan du berätta mer om protesterna i Frankrike?  

– Under två veckor hölls protester över hela Frankrike, i både små och stora städer. Men allt började faktiskt på hösten, när några unga bönder började vända upp och ner på stads- och byskyltar, vilket symboliserade att "vi går på huvudet". Protesterna är nu pausade tack vare regeringens tillkännagivanden, men den Internationella jordbruksmässan öppnar i Paris om några veckor, och det kan ge en nystart om inget händer innan dess, berättar Marie Fauvel.  

Har protesterna fått mycket uppmärksamhet i fransk media?  

– Ja, medierna har verkligen uppmärksammat det här. Det har gett bönderna möjlighet att tala ut, och det har till och med varit särskilda program/debatter för att förklara varför de protesterar. De flesta människor stödjer bönderna i deras kamp.  

Kan du utveckla lite mer om de utmaningar franska bönder står inför?  

– En stor del av problemet är priset på produkterna. Det finns en orättvis konkurrens från andra länder (inom eller utanför EU) som säljer produkter i Frankrike till lägre standarder. Till exempel är Frankrike strängare när det gäller användning av växtskyddsmedel, men ändå kan vissa produkter hamna i våra korgar efter att ha odlats och besprutats i ett annat land med lägre standarder.   

Märker du av att eleverna påverkas av protesterna?  

– Eleverna diskuterar det, och några var även med i protesterna. Jag har ännu inte frågat dem om de är oroliga för sin framtid.   

Marie säger även att antalet gårdar i Frankrike minskar, vilket leder till att de kvarvarande blir allt större.   

– Vissa bönder lyckas balansera arbetet på sin gård väl med sitt privatliv, medan andra kämpar. Självmord inträffar nästan dagligen inom yrket, och mängden pappersarbete för bönderna är enorm – ibland meningslöst.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste