Stora problem för potatisodlarna i västra Europa

Potatisodlare i Tyskland, Belgien, Frankrike och Nederländerna är 
oroade för att höstens regn och svåra skörd, kommer få konsekvenser för 2024. 

 

Liksom Sverige drabbades flera andra länder i Europa av regn i höstas, som satte käppar i hjulet för potatisodlarna. Och inför årets säsong kan det bli brist på utsäde. 
 Foto: Madeleine Rapp


Stora mängder nederbörd under hösten gjorde att skördesäsongen för potatis​odlare i de fyra länderna blev för kort för att all potatis skulle kunna skördas och lagras under goda förhållanden. Det berättar organisationen North Western Potato Growers (NEPG) till tidningen Potato News Today. 

Mer riskabelt att odla potatis

Trots en relativt blöt andra halva av sommaren såg potatisskörden ut att bli god ändå. Men i oktober, tre veckor in i skördesäsongen började stora regnmängder att falla och i mitten av november mättes upp till 250 mm regn i en del regioner. Regnet orsakade både översvämningar och regnmättade områden. Norra Frankrike, västra Belgien och kustområdena i Nederländerna är de områden som drabbades hårdast. Och NEPG konstaterar att säsongen 2023 är en påminnelse om att potatisproduktion blir allt svårare, mer riskabel och kostsam med svårare väderförhållanden.

Minskad tillgång på potatis

Producenterna är nu oroliga för sina oskördade områden. Förutom att potatis riskerar att ruttna bort på åkern kommer vissa kontrakt inte att levereras. Och efter en period av överskottsutbud av potatis, är vi nu i en situation med minskad tillgång, enligt Potato News Today. Högre nedvärdering av utsäde kommer även att leda till en minskning av utsäde med cirka 20 procent under 2024. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera