Sjukdom ger brist på apelsinråvara

Bristen på apelsinråvara i världen gör att insatspriserna skjuter i höjden. Och riskerar att leda till tomma juicehyllor i affärerna. 

 

Foto: Mostphotos

Några av de största apelsinodlande länderna, däribland Brasilien, USA och Spanien har nyligen drabbats av extremväder. Och samtidigt ökar växtsjukdomen citrus greening dramatiskt. Redan nu syns bristen i vissa matbutiker och branschorganisationen Svenska Juiceföreningen räknar med att det kommer bli värre. Det skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande. 

– Vi befinner oss i en unik marknadssituation där våra medlemsföretag inte vet om de kommer att få den råvara de beställt i år. Bedömningen är att det råder en 25-procentig brist på apelsinjuicekoncentrat i Europa och tyvärr kommer det att ha en stor påverkan på tillgången på apelsinjuice i butikerna, säger Magnus Berndtsson, ordförande Svenska Juiceföreningen och vd Eckes Granini Sverige.

Sjukdomen citrus greening sprids i apelsinodlingar med två olika insekter. Det gör att frukterna blir gröna, missformade och bittra och att trädet dör efter några år. I Florida har produktionsvolymen minskat med 75 procent sedan 2005 då sjukdomen upptäcktes. Och i Brasilien har sjukdomen ökat med 56 procent det senaste året. Internationellt pågår forskning för att hitta ett botemedel och det har kommit en del positiva besked. Men enligt Magnus kommer det dröja innan apelsinodlingarna hämtat sig.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste