"En symbol för polarisering"

Under tisdagen stod det klart att förslaget om den nya växtskyddslagen dras tillbaka av EU-kommissionen.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen krävs både dialog och en annan instälning för att komma vidare i frågan. Foto: Mostphotos

Den lagstiftning som gäller idag och som haft som syfte är att minska användningen av växtskyddsmedel har inte haft den effekt som avsetts och driver heller inte på medlemsländer att skynda på nedtrappningen. Men med den nya lagstiftningen ville EU-kommissionen komma längre i sin strävan genom att införa bindande krav på minskning för varje land.

Tanken var att minska hela unionens användning av kemiska växtskyddsmedel med 50 procent till 2030. Den nya lagstiftningen skulle ta hänsyn till nationella förutsättningar och mål som redan uppnåtts, men inte understiga 35 procent.

Kom inte vidare

Redan i november förra året avvisades den nya lagstiftningen av EU-parlamentet. Och en av medlemsländerna i Rådet har gjort försök att fokusera på de delarna i förslaget som inte anses vara lika kontroversiella för att det skulle gå att fatta beslut om något nytt. Och det gjorde att kommissionen helt enkelt inte kom vidare den här gången.

Krävs en annan inställning

Och nu efter flera veckor av protester i både Tyskland, Nederländerna och Frankrike, där lantbrukare öppet visat sitt missnöje, kom beskedet att EU-kommissionen drar tillbaka förslaget. I sitt tal som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll under tisdagen (den 6 februari) har lagstiftningen om hållbar användning av växtskyddsmedel blivit en symbol för polarisering.

– För att komma framåt krävs både dialog och en annan inställning. Då kan EU-kommissionen lägga fram ett nytt förslag med ett mycket mer moget innehåll tillsammans med intressenterna, sade Ursula von der Leyen.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste