EU-parlamentet röstade ja till nya GMO regler

EU-parlamentet har nu sagt ja till enklare GMO-regler. Men innan de nya reglerna börjar gälla återstår tuffa förhandlingar.

Att EU-parlamentet röstat ja till enklare GMO-regler, kan ses som ett steg mot att EU:s tidigare strikta förhållningssätt håller på att luckras upp. Foto: Mostphotos

Det började i somras med att EU-kommissionen gav ett förslag till nya regler för växter som genmodifierats med nya tekniker, exempelvis gensaxen Crispr. Och i dag (den 8 februari) röstade EU-parlamentet ja till ett förslag som innebär att växter som genförändrats på ett sätt som inte går att urskilja från naturliga mutationer ska bli undantagna från de nuvarande GMO-lagarna. EU-parlamentet anser att det behövs enklare regler för en mer hållbar och klimattålig livsmedelsförsörjning och att gensaxen kan snabba på utvecklingen av grödor som står emot torka och skadedjursangrepp bättre.  Tekniken gör det också möjligt att få större skördar, med mindre mängd gödsel och bekämpningsmedel.

Däremot kommer växter som genförändrats i större omfattning även i fortsättningen klassas som GMO. Men enligt EU-parlamentets förslag ska samtliga grödor som genförändrats med Crispr och liknande metoder märkas.

Det återstår fortfarande tuffa förhandlingar mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och Ministerrådet innan det nya förslaget börjar gälla. Under våren krävs det att man fattar ett beslut i frågan om man ska hinna innan EU-valet i sommar. Sverige är ett av de länder som velat detta. Men näst på tur att ta över ordförandeklubban är Ungern och Polen, som tidigare varit emot även enklare GMO-regler.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Dags att ge de fina orden mening

Krönika: Politiker pratar om att framtidens jordbruksmark finns i norra Sverige, trots det är det knappast något som märkts av rent praktiskt. Det blir fortfarande färre aktiva bönder som axlar ett allt tyngre lass genom att försöka försörja oss med mat. Mer mark läggs i träda och får sakta men säkert växa igen. Utveckling kan inte få stavas avveckling längre, vi måste vända trenden innan vi står här utan en norrländsk matproduktion.

 

Kommentera