Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi avgår

Märta Stenevi lämnar sin post som språkrör för Miljöpartiet av hälsoskäl och för att hon anser att hon inte kan fullfölja sina åtaganden i rollen.

Märta Stenevi, MP. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Beslutet meddelades under fredagen 9 februari.

”I samband med sjukskrivningen har jag fått utrymme att tänka och känna efter. Det går åt rätt håll, men jag har mått väldigt dåligt ett tag och det behöver få ta sin tid”, skriver Märta Stenevi i ett inlägg på sin Instagram.

Märta Stenevi har varit språkrör i tre år. Under hela tiden som Stenevi varit sjukskriven så har Daniel Helldén, som valdes i november, varit ensamt språkrör, skriver SVT nyheter.

Mycket press

Märtas ledarstil har varit ifrågasatt och resultatet av en intern utredning skulle presenteras nu i dagarna.

Enligt TV4:s politiske reporter Jens B Nordström var det både väntat och oväntat att Stenevi valde att avgå. 

– Stenevi fick i Daniel Helldén en parhäst som hon tidigare inte dragit riktigt jämt med. Hon har även haft en arbetsmiljöutredning på halsen, där udden riktats mot Stenevis ledaregenskaper, säger Jens B Nordström till TV4 nyheterna och fortsätter:

 – Och partiet har haft en jobbig språkrörsprocess där falanger stått emot varandra, och där Märta Stenevi fått ta emot en hel del kritik. Men det är de personliga skälen som väger tyngst.

Drivit åt vänster

Jens B Nordströms analys är att Märta Stenevi har under sin tid i partiet försökt att bredda sin profil från en renodlad miljörörelse till ett parti med tydligare ståndpunkter inom sociala frågor, fördelningsperspektiv och beskattning.

– Vänstersvängen under Stenevi har inte varit okontroversiell, och en av kritikerna var just den nya parhästen Daniel Helldén som tyckte partiet förlorade sitt fokus, säger Jens och tillägger:

– Att Helldén vill se Miljöpartiet återgå till grunderna och fokusera mer på miljöfrågorna är väl känt. Många inom partiet såg Stenevi som en motvikt till detta (på gott eller ont, beroende på perspektiv).

Enligt Jens har Daniel Helldén nu ett gyllene tillfälle att genomföra sin önskade omstrukturering av partiet. Men mycket häger på vem han får som ny språkrörskollega.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera