Ökad mjölkinvägning under 2023 - men kraftig minskning på eko-sidan

Invägningen av konventionell mjölk ökade förra året, samtidigt som invägningen av ekologisk mjölk minskade. Det visar Jordbruksverkets statistikrapport om animalieproduktionen för 2023. 

Produktionen av grädde, ost och smör ökade under 2023 jämfört med år 2022. Foto: Isabella Odmark

Den totala invägningen av mjölk under 2023 var 2 818 500 ton. Den totala invägningen av mjölk ökade med 2 procent jämfört med 2022 och var den högsta invägningen sedan 2016. Invägningen av ekologisk mjölk utgjorde 361 300 ton av den totala mjölkinvägningen och här syns i stället en minskning med 21 procent jämfört med året innan. 

Grädde, ost och smör

Mjölken användes bland annat för att producera 690 900 ton konsumtionsmjölk och 223 700 ton syrade produkter. Produktionen av konsumtionsmjölk ökade med 1 procent medan produktionen av syrade produkter minskade med mindre än 1 procent jämfört med 2021. Samtidigt ökade produktionen av grädde, ost och smör under 2023 jämfört med år 2022.

Källa: Jordbruksverket

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste