”Den stora miljövinsten är en fossilfri produktionsprocess”
Cinis Fertilizer beskriver sig producera ”världens mest miljövänliga mineralgödsel genom innovativ upcykling”. Men när huvudleverantören Northvolt nu fått förseningar i sin produktion, har frågan om tillgång och ursprung på ersättningsråvara och leverantörer kommit upp.
På sin hemsida skriver Cinis Fertilizer ”Vår patenterade produktionsprocess använder restprodukter från andra industrier – ESP-aska från pappersmassabruk och restsalter (Na2SO4) från tillverkningen av elbilsbatterier – för att producera ett cirkulärt och fossilfritt mineralgödsel, kaliumsulfat.”
Dagens Industri (DI) publicerade den 18 januari en granskning av företaget och ifrågasatte varifrån de ska ta råvaran natriumsulfat (Na2SO4) nu när huvudleverantören Northvolt fått förseningar i produktionen av litiumjonbatterier för elbilar. Cinis Fertilizer har kommunicerat att de hittat andra leverantörer för att täcka upp för Northvolt. I samma artikel framkommer det också att samarbetet med massabruken om ESP-askan inte kommer ske till en början.
Kan ni berätta vilka leverantörer ni ska jobba med istället?
– Vi har flera leverantörer som Northvolt och BASF. Vi får återkomma till fler namn när vi har avtal klart med dessa, säger Charlotte Becker ir- och kommunikationschef på Cinis Fertilizer, till Jordbruksaktuellt.
Er verksamhet bygger på att det ska vara cirkulärt, är de här nya restströmmarna ni tar i stället cirkulära?
– Som vi sa till DI så har vi ju tagit emot leveranser från Northvolt och vi känner oss trygga med att vi vid behov kommer kunna komplettera med andra restströmmar också.
Men du kan inte säga om de är cirkulära?
– Restströmmar är ju det cirkulära i det hela då vi använder restmaterial från andra industrier för att producera något nytt och värdefullt, i vårt fall är kaliumsulfat den nya produkten.
Det finns väl olika sätt hur man får fram saker?
– Vi jobbar med flera olika leverantörer som har natriumsulfat som restström från sin kärnverksamhet och därmed kan komplettera leveranserna från Northvolt. Men jag kan än så länge inte namnge vilka det är. Den stora miljövinsten och det som våra kunder efterfrågar, det är ju en produkt med ett lågt koldioxidavtryck. Och den stora miljövinsten, den får vi av att vår produktionsprocess är fossilfri.
Så det är inte lika viktigt var råvaran kommer ifrån?
– Vi har höga krav på alla delar av produktionen, råvarans kvalitet är viktig och vi har samma kvalitetskrav på alla våra leverantörer. Den största miljövinsten är att det här är en fossilfri produktionsprocess. Den dominerande produktionsmetoden för kaliumsulfat i dag drivs av olja och gas och använder restprodukter från oljeindustrin i produktionen. I jämförelse är vår process mer effektiv, vi använder halva energiförbrukningen, drivs av fossilfri el, det är där den riktigt stora miljövinsten finns.
Så det spelar ingen roll hur produktionen hos leverantören sett ut? Om det varit en dålig framställning?
– Om natriumsulfatet är en restström från batteritillverkning, massabruk eller annan industri är en mycket liten del i helheten. Den stora miljövinsten här är ju att vi har en fossilfri produktionsprocess där man använder hälften så mycket energi som dagens produktionsmetoder och att vi då kan leverera ett mineralgödsel med ett väldigt lågt koldioxidavtryck. Sedan arbetar vi givetvis inte med leverantörer som inte lever upp till våra krav vad gäller exempelvis miljö, kvalitet och mänskliga rättigheter.
Förutom samarbetet med Northvolt har det kommunicerats flitigt att Cinis Fertilizer ska jobba med restströmmar från massaindustrin.
Men i intervjun i DI framkom det att det inte ska användas så mycket till en början. Vad stämmer?
– Vi har signerat avsiktsförklaringar med massabruk och vi har fortsatt dialog med dem. Vi har säkerställt att vi har leverantörer som kommer att leverera natriumsulfat som kompletterar de volymer som vi får från Northvolt, fram till dess att de har kommit igång som planerat. Och vi har diskussioner då med flera leverantörer som då har natriumsulfat som restström från sin verksamhet. Däribland då massaindustrin.
Enligt Charlotte är relationerna med massaindustrin mycket goda och hon säger att samarbeten förhoppningsvis kommer inledas längre fram.
– Absolut, det är en tajmingfråga.
Råvarans ursprung är inte något som påverkar kunderna och investerarna menar Charlotte.
– Vi kommer starta vår produktion som planerat, så det påverkar inte vår produktionsstart eller produktionsvolymer för året. Vi har sagt att driftsättningen är i slutet av första kvartalet och så är det produktionsstart någon vecka därefter.
När kommer produkten finnas till försäljning?
– Det kommer att säljas via vår partner Van Iperen. Så vi levererar till dem och sedan när det kommer finnas tillgängligt för deras kunder kan jag inte svara på just nu.
Den 14 februari kommer Cinis Fertilizers kvartalsrapport.