Tillägg för ökad hållbarhet på gård
Alla kontrakterade nöt- och grisleverantörer hos HKScan Sverige får nu ett hållbarhetstillägg per kilo slaktad vikt. I gengäld ska de jobba för att öka den gröna omställningen.
Hållbarhetsersättningen har sin grund i projektet Gårdsinitiativet som HKScan har jobbat med under ett antal år. Där har man på olika sätt arbetat med gårdar som legat långt fram i sitt hållbarhetstänk.
– Vi ser att det går att komma långt. Men samtidigt så ser vi att vi behöver hjälpa till med ett ekonomiskt incitament för att få till själva förflyttningen mot en mer hållbar omställning, säger Magnus Lindholm, inköpsdirektör djur HKScan Sverige, till Jordbruksaktuellt.
Under det första året kommer 75 miljoner kronor att delas ut till kontrakterade leverantörer av gris och nöt enligt följande tillägg:
- Slaktnöt: en krona per kilo.
- Gris (integrerad besättning): 50 öre per kilo.
- Gris (slaktgrisuppfödare): 50 öre per kilo, varav slaktgrisuppfödaren ska betala ett hållbarhetstillägg till sin smågrisleverantör på 20 kronor per djur.
Vad krävs av gårdarna för att få ta del av hållbarhetstillägget?
– För att få behålla tillägget över tid, så ska man genomföra ett antal aktiviteter inom följande områden; klimat, biologisk mångfald och djurvälfärd. Vi har lagt aktiviteterna på en rimlig nivå i första steget. Det ska vara så lite administration som möjligt för lantbrukaren. Och det ska inte vara alltför svårt att genomföra det här aktiviteterna, det är vår målsättning, säger Magnus.
Exakt vilka aktiviteterna är har kommunicerats ut till berörda djurägare, och är inget som Magnus vill berätta för Jordbruksaktuellt. Men en grundläggande aktivitet är att lägga in gårdens data i verktyget Agrosfär, för att få fram gårdens klimatavtryck, och sedan dela det med HKScan, som är en av delägarna i Agronod som tagit fram Agrosfär.
– Det är ett enkelt program att jobba i. Man behöver inte gå in på flera ställen, utan man matar in information på ett ställe och får fram en jättefin bild med diagram på sitt avtryck och lite andra saker. Det är ett väldigt proffsigt system, säger Magnus.
Att använda systemet kostar inget för HKScans leverantörer.
– Ett antal av våra gårdar som varit med i Gårdsinitiativet har varit testgårdar i Agrosfär. Det är egentligen byggt för nöt. Men man håller på att bygga upp det även för gris.
När man får veta sitt klimatavtryck kan man jämföra sig med andra och analysera och se hur man kan förbättra avtrycket.
– Vi har två rådgivningsbolag, Växa och Hushållningssällskapet, som också är delägare i Agronod. De kommer kunna hjälpa leverantörerna att jobba framåt, säger Magnus.
Inom området djurvälfärd sammanfattar han insatserna så här:
– Det finns vissa saker som många leverantörer redan har gjort. Och då säger vi att det är bra om alla gör det. Ett exempel är Smittsäkrad besättning. Där är till exempel alla våra smågrisleverantörer redan med i dag. Så det handlar om att göra saker för att höja nivån.
Bedömer ni att det finns möjlighet att få tillbaka pengarna i den här satsningen via era kunder?
– Det här är någonting som våra kunder och konsumenter efterfrågar, att man får ett hållbarare lantbruk. Vår förhoppning är att om vi investerar pengar i det här så kommer vi över tid kunna flytta fram det i värdekedjan, det vill säga både till kund och konsument.
Ska det här utvecklas till något större längre fram?
– Nu har vi precis lanserat det här, man får väl se lite hur det här mottas och vilka reaktioner vi får. Behöver vi bidra med ännu mer pengar för att fortsätta finansiera den här omställningen så får vi se hur vi ska hantera det och i så fall addera ytterligare aktiviteter. Men nu tar vi det här första steget först. Sedan får vi utvärdera det och se om det eventuellt blir något andra steg.
Agronod
Vad: Agronod är en plattform för delning av lantbruksdata. Äger verktyget Agrosfär, läs mer nedan.
Ägare: Lantmännen, Växa, LRF, Hushållningssällskapet, Arla Sverige och HKScan Sverige.
Agrosfär
Vad: Ett automatiserat klimatberäkningsverktyg. Beräkning finns för både hela gården eller bara vissa produktionsgrenar – växtodling, mjölk och nötkött. Snart ingår även gris som djurslag.
Hur: Klimatberäkningarna baseras på en modell som har utvecklats i linje med den senaste vetenskapen och i samarbete med ledande experter, forskare och rådgivare. Läs mer här: https://q.ja.se/PPQtM
Finansiering: Är finansierat genom ett EIP-projekt.
Källa: Agronod.com