Högre inflation och dyrare mat

Inflationen i januari landade på 5,4 procent. Det är högre än vad som var väntat. Dessutom stiger matpriserna något.

Maten har blivit 3,8 procent dyrare i januari 2024 jämfört med januari 2023. Foto: Ausrine Öhrström

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är det framför allt boendekostnader med stigande räntekostnader som driver inflationstrycket. Prisökningstakten mätt i KPI, konsumentprisindex ökar och ligger 5,4 procent högre än januari förra året, visar SCB:s statistik, som publicerades den 19 februari.

– Boendekostnaderna ökade i januari och fortsätter att vara det största bidraget till inflationstakten enligt KPI, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Analytiker hade i snitt räknat med att KPI skulle landa på 5,0 procent i januari, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning av prognoser.

Stigande matpriser

Även matpriserna har stigit i januari jämfört med december, med 0,3 procent. Jämfört med januari förra året är maten 3,8 procent dyrare i januari 2024. Kaffe, te, kakao och oljor tillhör varugrupperna som ökade mest i pris, enligt SCB. Däremot minskade läsk, frukt och bröd i pris.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson till Dagens Nyheter.

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Kommer ursprungsmärkningen göra skillnad?

Krönika: Att göra medvetna val när man handlar är inte alltid lätt, att göra det på restaurang är garanterat ännu svårare. Från och med den första mars 2025 måste restauranger kunna redogöra för köttets ursprung. Syftet med föreskriften är att konsumenterna lättare ska kunna göra medvetna val även på restaurang. Ett medvetet val behöver dock inte innebära att det är svenskt kött som konsumenten väljer att beställa in.

 

Kommentera