Högre inflation och dyrare mat

Inflationen i januari landade på 5,4 procent. Det är högre än vad som var väntat. Dessutom stiger matpriserna något.

Maten har blivit 3,8 procent dyrare i januari 2024 jämfört med januari 2023. Foto: Ausrine Öhrström

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är det framför allt boendekostnader med stigande räntekostnader som driver inflationstrycket. Prisökningstakten mätt i KPI, konsumentprisindex ökar och ligger 5,4 procent högre än januari förra året, visar SCB:s statistik, som publicerades den 19 februari.

– Boendekostnaderna ökade i januari och fortsätter att vara det största bidraget till inflationstakten enligt KPI, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Analytiker hade i snitt räknat med att KPI skulle landa på 5,0 procent i januari, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning av prognoser.

Stigande matpriser

Även matpriserna har stigit i januari jämfört med december, med 0,3 procent. Jämfört med januari förra året är maten 3,8 procent dyrare i januari 2024. Kaffe, te, kakao och oljor tillhör varugrupperna som ökade mest i pris, enligt SCB. Däremot minskade läsk, frukt och bröd i pris.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson till Dagens Nyheter.

 

Artikeln publicerades tisdag den 20 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste