Skånska bönder mobiliserar

På snabb tid har Facebookgruppen ”Traktordemonstation-Skåne” fått över 900 medlemmar. Planen är att det på fredag 23 februari ska hållas en fredlig traktordemonstration i Hörby.

På fredag den 23 februari planeras en bondedemonstration att hållas i Hörby, Skåne. Hur många som kommer att delta i demonstrationen är ännu inte bekräftat. Foto: Mostphotos

Gruppen startades av lantbrukare och personer som på något sätt har en anknytning till lantbruket. En av gruppens initiativtagare publicerade följande i ett inlägg under tisdagen:

”Huvudsyftet är att få uppmärksamhet på att något i systemet är helt fel och att det kommer att drabba gemene man i slutändan med ännu färre lantbrukare och därav mindre egen produktion av livsmedel inom landet – och än sämre läge ur krisberedskapssynpunkt än vad vi redan har. Vi är trötta på kontrollsamhället där det överhuvudtaget inte finns någon tillit kvar längre.”

Följande framkommer också:

”Vi är skyldiga våra barn som ska ta över efter oss att nu sätta ner foten!”

Bönderna i gruppen kräver:

  • Bättre lönsamhet
  • Mindre byråkrati
  • Lättnader på lagar och krav
  • Återinförande av tjänstemannaansvar
  • Ingen varg

Jordbruksaktuellt tog kontakt med en talesperson i gruppen för en kommentar:

– Lantbrukets huvudfrågor nu, det är inte enstaka stora frågor. Utan det är som att gå in i livsmedelsaffär där det står olika produkter på varje hylla, eller en fråga på varje hylla. Det är svårt att fokusera på enbart ett problem, därför la vi det väldigt brett, säger talespersonen.

Demonstrationen planeras att hållas fredlig.

– Konsumenten är våra kunder och vi vill inte att de ska tappa förtroendet för oss. Därför är det jätteviktigt att vi håller oss på ett plan så att vi har dem med oss. Vi vill inte öka priserna mot konsument. Vi behöver en ekonomisk hållbarhet i lantbruket och den finns nästan inte längre. Det är så många som är påverkade.

Hoppas på spridning

Talespersonen framhåller att hen för närvarande inte har mandat att svara på frågan om vem det är som rent konkret bör lyssna på böndernas protester. Hur många som kommer delta i demonstrationen går heller inte att avgöra just nu. Ifall initiativet kommer att spridas till andra områden återstår att se.

– Det hänger mycket på hur vi sköter oss, och då kanske folk vågar mer.

Att demonstrationen ska hållas i Hörby och inte exempelvis Malmö beror på att initiativtagarna först ville prova i mindre skala för att se hur många som hoppar på.

– Men våra tankar är större än så. Vi hoppas att när vi kör i gång nästa gång så är det fler län som är med.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste