”En försmak på framtiden”

Så beskriver Carin Barrsäter 2023. Ett extremår som bjudit på både torka, skyfall, en sträng vinter och dessutom drabbades familjens företag av afrikansk svinpest, då gården hamnade inom det smittade området och utegrisarna tvingades avlivas. 

 

2023 var en riktig utmaning vädermässigt för många. Bland annat för Carin Barrsäter vars gård ligger mellan Sala och Avesta.
– Jag tror att det är hög tid för lantbruket att klimatanpassa sig annars får vi det jättesvårt, sa Carin Barrsäter. Hon menade också att mycket mer måste samordnas mellan samhälle och lantbruk när det gäller vattenfrågan för att det ska fungera bra.  Foto: Carolina Wahlberg


– Jag känner att 2023 var en försmak på framtiden. Och det är det här vi måste skapa beredskap för, sa Carin Barrsäter från Fallingetorps lantbruk, vid den workshop som anordnades i samband med Smart Farming. 

Det är en dag som har arrangerats av Agro Sörmland sedan 2015, där man blandar kunskapsföreläsningar med panelsamtal och workshops där deltagarna får dela erfarenheter med varandra. 

– Årets tema är vatten, det är en väldigt angelägen fråga. Jag och Maria Dirke satte faktiskt det här temat innan det börjar regna här i somras. Det är en högaktuell fråga på flera sätt för våra lantbrukare och Agro Sörmland jobbar för att skapa bättre förutsättningar för lantbruksföretag att bedriva sitt företagande, sa Johan Varenius, verksamhetsledare på Agro Sörmland.

Torkan 2018 samt torkan och skyfallen 2023 har satt extremerna på kartan. 

– Det är just därför som vi tycker att temat är viktigt. För det handlar inte om det ena eller det andra. Utan det handlar både om för lite och för mycket vatten i jordbrukslandskapet. Som jordbrukare måste du kunna hantera båda två. Vi kan nog vara ganska övertygade om att det här åren kommer att komma allt oftare. De här frågorna de är ganska tunga att ta till sig. Det handlar om stora investeringar och just en sådan här temadag kan då samla kompletterande kunskaper för hur man ska skydda sig mot för lite vatten eller vara förberedd på att det kan komma för mycket vatten också, sa Maria Dirke. 

Johan Varenius och Maria Dirke på Agro Sörmland var nöjda med årets upplaga av Smart Farming. Där man på olika sätt fokuserade en hel del på vad man fått med sig från 2018 och 2023. Två år som satt vattnet på beslutskartan.

Utveckling och framtid

En av dem som deltog under dagen var Hanna Thelin. Sedan juli 2023 är hon djuransvarig på Lindholms gård i norra Sörmland mellan Eskilstuna och Strängnäs. På gården odlar man spannmål och föder upp dikor. 

– Vi pratar väldigt mycket om utveckling och vill att företaget ska gå framåt. Och då är de här tillfällena att få samlas med andra intresserade någonting som lyfter oss som jobbar i primärproduktionen, sa Hanna om dagen. 

Från Hagbyberga Säteri i Katrineholms kommun kom Jan Weijber. I företaget har man växtodling på 800 hektar, slaktkycklingproduktion, energiproduktion och skogsbruk.

– Dikning är vår stora grej, vi dikar mycket för att få upp skördarna. Vi ser en enorm potential i dikningen. Jag tror att hela Sverige ligger efter med dikning. Jag är helt övertygad om att 70 procent av svenska jordbruket behöver täckdikas, sa Jan.  

– Det är väldigt nyttigt att komma ifrån gården. Inte bara gå och fodra, strö och skrapa skit. Utan titta på vad vi kan jobba med framåt i det stora hela, sa Hanna Thelin som jobbar som djuransvarig på Lindholmsgård. 

Avleda och behålla

Nöten att knäcka är hur man på sin gård både ska kunna hantera för lite och för mycket vatten. Under workshopen pratades det bland annat om vikten av investering i bevattning för att kunna rädda bete och foder, reglerad dränering, om framtidens bevattning är nergrävd och om målet att få en balans mellan att avleda och behålla vattnet. 

Under dagen fanns ett gäng elever från årskurs två och tre på Öknaskolan representerade. 
– Vi tackade ja till möjligheten att komma hit och lära oss mer om vatten i jordbruk. Förmiddagen har varit givande. Det är mycket lektorer och intressanta människor här så jag försöker ta in så mycket kunskap som möjligt, sa Louisa von Krusenstierna. Från vänster: Nils Klerdahl, Carl Larsson, Erik Klerdahl, Louisa von Krusenstierna, Alice Augustsson och Christian Lindqvist.

 

– När jag flyttade hit hade jag fått en föraning om att det skulle vara torrt, men inte så här torrt. Jag hade en väldigt jobbig start förra året och gick till banken mer eller mindre direkt och sa jag måste få en chans att få loss pengar till bevattning, sa Lars Johansson som arrenderar en mjölkgård i Sparreholm.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste