Höjd åldergräns för A-traktorer

I dag röstade EU-parlamentet om ändrade regler för A-traktorer. Det blev ett nej till 15 års gräns för A-traktor efter att EU har lagt fram förslaget som snart kan bli verklighet.

Ungdomar på landsbygden i en Epa karavan: Foto: Mostphotos

Alla som fyllt 15 år har fram till i dag fått köra A-traktor i högst 30 km i timmen. Nu har EU lagt fram förslaget som innebär att det snart kan bli både hårdare körkortskrav och en åldersgräns på 16 år.

”Jag är förbannad. Att höja åldersgränsen för Epor är en enorm frihetsinskränkning för ungdomar, framför allt på landsbygden”, säger Emma Wiesner (C) via sms till TT, skriver DI.

Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S) som kandiderar till parlamentet ställde sig emot en åldershöjning: 

– En höjd åldersgräns för A-traktorer riskerar att leda till att fler 15-åringar kommer välja mindre trafiksäkra alternativ som mopedbilar, säger Isak Utsi i en intervju med SVT Nyheter och fortsätter:

– Det är viktigt att vi från svenskt håll visar tydligt avståndstagande mot en höjd åldersgräns för A-traktorer. Om förslaget går igenom kommer vi se fler ungdomar i trafikolyckor.

I dag är åldersgränsen  för en mopedbil 15 år och den maximala tillåtna hastigheten är 45 kilometer i timmen. För mopedbilen ställs inget krav på höjd åldersgräns.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 februari 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste