Nu är Branschutvecklingspengen öppen för nya ansökningar

Svenska Köttföretagen, som ägs till 90 procent av slakteribranschen, öppnar den 1 mars sin nionde utlysningen av Branschutvecklingspengen.

Branschutvecklingspengen finns för att stärka svensk gris-, nöt-, och lammköttproduktion. Foto: Isabella Odmark 

Initiativet finns för att stärka konkurrenskraften och lönsamheten i värdekedjan för svensk gris-, nöt-, och lammköttproduktion. Därför avsätter Sveriges köttbönder årligen tre miljoner kronor till Branschutvecklingspengen, skriver Svenska Köttföretagen i ett pressmeddelande.

Stödet från Sveriges köttbönder har bidragit till konkreta insatser för svensk köttproduktion. I år finns det särskild anledning att lyfta djurhållningens och köttproduktionens roll i framtidens matsystem.

Lönsamhet och god djurvälfärd 

– Sett till oron i vår direkta närhet är svensk köttproduktion i fokus för vår försörjningsförmåga och beredskap. Det ställer krav på fortsatt innovation och utveckling med hänsyn till lönsamhet och god djuromsorg, säger Hans Agné, vd Svenska Köttföretagen.

– Det finns tydligt uttryckta behov i samtliga tre djurslags kriterier i år. Vi ser fram emot många innovativa projektidéer bland årets ansökningar. Och vi ser gärna nytänkande samarbeten både vad gäller genomförande och finansiering, säger Ulrika Åkesson, ansvarig för Branschutvecklingspengen Svenska Köttföretagen.

Svenska Köttföretagen uppmanar rådgivare, veterinärer, köttproducenter, forskare och entreprenörer att söka projektmedel som kan bidra till framtidens hållbara köttproduktion.

Ansök senast 30 april

Årets kriterier är satta för att möta aktuella behov och utmaningar inom respektive djurslag. Sista dag för ansökan om projektmedel är 30 april. Fördelningen mellan djurslagen är densamma som föregående år. Projekt till grisproduktion har 65 procent andel, nötköttsproduktion 30 procent och lammköttsproduktion 5 procent av totalsumman.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 01 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste