Odlare på Gotland ska odla industriell hampa

Hemp Innovations Europe AB har skrivit avtal med ett par större gårdar på Gotland om storskalig odling av industrihampa.

Clas Dahlen, vd och grundare av Hemp Innovations AB tillsammans med bland annat Jacob von Corswant (mitten), som har teckat avtal om att odla industrihampa på Gotland. Foto: Magnus Reed

Internationellt har marknaden för industriell hampa vuxit kraftigt och beräknas uppgå till motsvarande 188 miljarder kronor 2027, enligt Forbes. I USA är intresset extra stort, men nu satsar Hemp Innovations AB på den svenska marknaden.

– Jag är övertygad om att Sverige kommer att följa efter den internationella trenden med en snabb tillväxt för industriell hampa inom flera områden. Hampan har många användningsområden och är förhållandevis billig att odla. Att den växer snabbt, och konkurrerar ut ogräs, och därmed tar bort behovet av bekämpningsmedel gör den mycket lönsam för bönder. Sammantaget talar det för en gynnsam tillväxt för industriell hampa säger Clas Dahlen, vd och grundare av Hemp Innovations AB, i ett uttalande.

Passar myrmarker

En av dem som ska odla i år, efter att ha testat på grödan tidigare är Jacob von Corswant, ägare av en av Gotlands större jordbruksfastigheter, Skäggs Gård.

– Vi ser att hampan har en mycket stor potential efter att utvärderat grödan i fjol. Extra roligt är att det är en vårgröda på Gotland, som passar bra på våra myrmarker. Att det är ekonomi i grödan, att den har sådan potential för miljön och klimatet gör den även mycket intressant att odla. Fröna är dessutom mycket nyttiga att äta. Att inte behöva använda bekämpningsmedel är ett stort plus, säger Jacob von Corswant.

Enligt honom har växten odlats på ön i stor skala om man tittar tillbaka historiskt, bland annat på hans gård.

Skörd av industriell hampa. Foto: HempLand

Bättre miljö

Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland ser odlingen av industrihampa på ön som något som kan bidra till den regionala utvecklingen både på Gotland och i Sverige.

– Jag är glad över att flera av Gotlands lantbrukare börjar med odling av hampa. Det är en gröda med potential att bidra till ökad lönsamhet till lantbruket och bidra med lösningar på andra utmaningar för lantbrukare, Samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö, säger Andreas Nypelius.

Utöver tre odlare på Gotland, ska även fler lantbrukare på fastlandet odla hampa åt Hemp Innovations, totalt räknar man med att det ska odlas upp emot 60 hektar i östra Sverige i år.

Fakta:

Hemp Innovations är ett svenskt innovationsbolag, som inriktar sig på att på att förse svensk industri med bioprodukter och insatsvara för den cirkulära omställningen. Bolaget satsar nu på att Sverige åter ska få betydande kommersiell odling av industriell hampa och därifrån aktivt bidra till att lösa många klimatproblem med växten, som endast behöver 120 dagar på sig för att bli en fullvuxen planta och redo att skördas.

Källa: Hemp Innovations

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste