Vad får dig att gå till vallokalen den 9 juni?

Krönika: Folk vet inte om att det är EU-val i år. Det var vad jag fick höra på radion för några veckor sedan. Samtidigt tog de upp hur den världskända popartisten Taylor Swifts enorma kändisskap hade fått flera tusentals ungdomar i USA att registrera sig för att få rösta. Förhoppningen finns att hon ska kunna göra likadant för EU-valet. Något som är viktigt, inte minst för den gemensamma jordbrukspolitiken. Men frågan är om en popartist kan dra ut oss från stugorna för att gå och rösta?

 

Agnes Karlsson pluggar till agronom – landsbygdsutveckling . Foto: privat


Hade du koll på att det är EU-val den 9 juni i år? Vid valet 2019 röstade endast 55 procent av Sveriges befolkning i EU-valet, och runt om i landet menar människor att de inte har tillräckligt bra koll på varför de bör rösta. Kanske är det oklart om varför EU är viktigt. Men de som har koll på den gemensamma jordbrukspolitiken måste väl ändå känna till jordbrukets tyngd i EU, på gott och på ont. Oavsett har vi som EU-medborgare en chans att rösta på det man själv tycker är bäst. Vad som ska prioriteras har vi ju faktiskt en chans till att påverka. 

Runt om i medier just nu kan vi följa traktorprotester och argument om varför lantbruket måste få en ekonomisk hållbarhet innan det är för sent. Innan jul började traktorprotesterna ute i Europa och nu organiseras det även i Sverige. Kanske kan dessa lantbrukare ge oss insikten att vissa av problemen skulle kunna lösas i EU, om rätt människor sitter vid makten där vill säga. Alltså kan dessa lantbrukare ge oss en inblick i hur viktigt det är att vi går och röstar. Samtidigt skriver LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i Dagens Industri att det har gått så långt att politiker och tjänstemän tror att de vet bättre än lantbrukarna själva. Om inte lantbrukarna ger sin röst till politiken, vem annars? Vem kan frågorna bättre? Detta är ytterligare en anledning till att gå och rösta. En bättre jordbrukspolitik kan bara bli till genom att vi agerar.

”EU är väl kanske inte det mest sexiga på jorden” säger Magnus Blomgren, statsvetare på Umeå Universitet, i en intervju med P4 Västerbotten, som tar upp hur Taylor Swift ska locka fler människor att rösta i EU-valet. Jag tror att många kan hålla med Magnus och det kan vara en av anledningarna till att gemene man inte vet att det är EU-val i år. Kolla bara i din senaste dagstidning. Många tidningar skriver om USA:s val och NATO-frågan. Kan du ens hitta något som berör EU-valet? Oavsett hur tråkigt du tycker att EU är så tycker jag att du ändå ska gå och rösta. Enligt mig är det bästa exemplet att över en tredjedel av EU:s budget går till jordbruk och landsbygdsutveckling. Vilket skulle kunna tolkas som ett bevis på att EU:s jordbruk är livsviktig och bör prioriteras. Oavsett bevisar det att det finns pengar som skulle kunna underlätta och kanske förbättra de frågor som de protesterande lantbrukarna förespråkar.

Taylor Swift kan kanske inspirera sina fans till att gå och rösta. Frågan är hur stor del av de som är intresserade av den gemensamma europeiska jordbruks politiken? Vem ska inspirera de som är trötta på EU:s ibland sega byråkrati och regler som känns orimliga? Ibland är det väldigt lätt att strunta i det i stället. Jag tror att vi alla tillsammans måste ta ansvar för att höras och påverka. Berätta för alla du känner om vad som behöver förbättras och varför! Kanske måste du hitta just din drivkraft som inspirationskälla. Kanske kan det vara att du vill visa vikten av att tjäna pengar på lantbruket eller att kunna ta för givet att du kan köpa svenska råvaror i din matbutik. Oavsett vad, så tycker jag att du ska hitta just din Taylor Swift och gå och rösta den 9 juni! 

 

Agnes Karlsson
Agronomstudent

Artikeln publicerades måndag den 18 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera