LEMKEN Thulit – unik i sin enkelhet

LEMKEN har tagit ett stort kliv framåt i sitt modellprogram med ogräsharven Thulit. Harven debuterade på Sima i Paris 2022 och blev nominerad till Farm Machine 2024 på Agritechnica förra året.

 

Lemken Thulit finns för närvarande i arbetsbredden 6 och 9 meter. Ogräsharven kan till exempel användas innan grödan är tillräckligt stor för att radhackas. Mekanisk bearbetning nära markytan bibehåller fuktighet och förhindrar ogräs från att konkurrera med grödan. Foto: Ausrine Öhrström


I stället för att följa det traditionella spåret med fjädersystem har Lemken valt att satsa på innovativ hydraulisk uppbyggnad för att justera pinntrycket. Den hydrauliska uppbyggnaden med hydrauliska spolar möjliggör ett konstant tryck oavsett i vilket läge pinnen befinner sig i, vilket är avgörande för att få en jämn bearbetning av hela markytan.

Enligt Mats Jönsson, som är ansvarig för Lemken i Sverige utmärker sig Thulit genom sin enkelhet och effektivitet.

– Den har lockat stor uppmärksamhet från lantbrukare och tillverkare tack vare sin innovativa design och prestanda, säger han.

Thulit med sin hydrauliska uppbyggnad lämpar sig till de lantbrukare som har behov av en ogräsharv, enligt Mats. Han framhäver även att intresset för mekanisk ogräsbekämpning har ökat bland svenska lantbrukare.

– Både bland konventionella odlare och de som letar efter alternativ till kemiska bekämpningsmedel. Den mekaniska bearbetningen möjliggör effektiv och skonsam hantering av grödor, särskilt med tanke på de varmare väderförhållandena och behovet av att bevara fuktighet i marken.

Att Lemken Thulit nominerades till Farm Machine 2024 på Agritechnica tror Mats Jönsson beror på dess innovativa hydrauliska koncept och enkelhet i designen.

Passar svenska förhållanden

Den hydrauliska uppbyggnaden möjliggör enkel justering av trycket, vilket är viktigt i svenska förhållanden med oftast steniga marker.

– Dessutom är undersidan av maskinen helt slät, vilket gör att maskinen kan köra utan att skada högre grödor.

Thulit är konstruerad med fyra balkar och åtta pinnrader med ett exakt radavstånd på 31,25 millimeter för att minimera igensättning. Varje pinne är dessutom utrustad med sin egen hydraulcylinder. Under körning kan föraren justera trycket på varje pinne med upp till fem kilo.

I dag finns Thulit tillgänglig i två versioner, 6 och 9 meter. När det gällen framtiden avslöjar Mats att en större maskin är på gång.

– Vi arbetar med att få fram en 12 meters maskin, och när den är klar kommer den finnas tillgänglig för svenska lantbrukare. Vi siktar på 2025.

En 9 meters Thulit  kommer att visas upp på årets Borgeby fältdagar samt en del andra event i Sverige 2024.

 

Lemken Thulit har hydrauliska spolar, vilket innebär konstant tryck oavsett spolarnas position. Detta är en egenskap hos harven och ger en jämn och fin bearbetning av marken, menar Mats Jönsson ansvarig för Lemken Sverige.

 

Modell: Thulit 600, Thulit 900 

Arbetsbredd: 6 meter, 9 meter 

Transportbredd: 2,95 meter 

Transporthöjd: 2,20 meter (för Thulit 600), 3,68 meter (för Thulit 900) 

Vikt: 960 kilo (för Thulit 600), 1 440 kilo (för Thulit 900) 

Antal framhjul: 2 

Antal bakhjul: 2 eller 4 (beroende på modell) 

Däckstorlek: 16/6.5–8 

Pinntryck: 100–5 000 gram per pinne 

Pinndiameter: 8 millimeter 

Pinnavstånd: 31,25 millimeter 

Avstånd mellan balkar: 180 millimeter 

Underredshöjd: 450 millimeter 

Effektbehov: Från 45 kW / 60 hk (för Thulit 600), från 70 kW / 95 hk (för Thulit 900) 

Antal dubbelverkande hydraul ventiler: (DA-spoleventiler) Minst 2 

Returledning utan tryck: (max 5 bar) 1 

Fästning för lyftarmar: Kat. 2/3 

Fästning för toppstång: Kat. 2/3 

Källa:  LEMKEN

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 24 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera