Världens första HARDI AEON 7 000 liter levereras till Örebro

Franzéns lantbruk utanför Örebro brukar cirka 900 hektar egen areal och kör cirka 450 hektar på entreprenad. De har kört med HARDI-sprutor i många år och satsar nu på den nya AEON-modellen.

Första AEON 7 000 TWIN 36 meter med PulseSystem klar för att bli skickad till Sverige från HARDI-fabriken i Danmark.      Foto: HARDI


Claes Franzén är en av delägarna i företaget som han driver tillsammans med sin far Mikael Franzén och sin bror Tobias Franzén. På deras arealer odlas vete, havre, korn och raps som de i genomsnitt sprutar tre gånger per säsong. Franzéns har lång erfarenhet från att köra HARDI och enligt Claes har HARDI TWIN, som de första gången köpte 2014, ett system som är överlägset vad gäller kapacitet och effektivitet.

Den nya AEON Centura Line 7 000 TWIN från HARDI är utrustad med HARDI PulseSystem vilket ger stora möjligheter till effektivisering. Bland annat går det att individuellt ändra dosering på varje munstycke och därigenom ger det så kallad kurvkontroll.

Pulse-systemet behåller dessutom droppkvaliteten i ett oförändrat spektrum. Det gäller oavsett körhastighet på 4,5 kilometer i timmen eller elva kilometer i timmen. Detta uppnås genom att pulse-systemet gradvis öppnar från 30 till 100 procent flöde i munstyckena. Därmed är trycket alltid cirka tre bar och avdriften hålls till ett minimum. Det finns därför inget behov av att byta munstycke vid stora förändringar i körhastigheten.

TWIN FORCE-rampen använder ett system med en justerbar luftridå för att medföra och styra sprutduschen. Det har möjliggjort att avdriften kunnat minskas med 80 procent.

På Agritechnica i november 2023 tackade regionansvarig Johan Axén kunden Claes Franzén på Franzéns Lantbruk för affären.    Foto: HARDI 

4 modeller

AEON-serien sträcker sig i storlek från 4 200 till 7 000 liters tank och ramper från 24 till 39 meter. Till skillnad från tidigare HARDI-modeller är AEON-modellen också hjulstyrd. Detta bidrar till en högre körhastighet samtidigt som rampprestandan bibehålls och man slipper sakta in så mycket på vändtegen. Dessutom är hjulskärmarna medföljande så man undviker smuts på munstycken i sväng. Alla fyllnadsvärden kan också enkelt matas in på FluidBox 8 000 färgdisplayen ute på sprutan, vilket underlättar uträkningar.

Vad var den främsta anledningen till att ni valde att uppgradera till AEON 7 000?

– Det var dags att byta spruta, sen var det intressant att det är en helt annan konstruktion på styrning på den nya, berättar Claes Franzén och fortsätter:

– Den nya sprutan kan du styra utan att fälla ut rampen. Med den gamla måste du först fälla ut rampen för att kunna styra. Det är annars lite träligt att komma in på vissa skiften eftersom du inte kan styra förrän rampen är ute. Vi har också möjlighet att köra fler hektar per tank samtidigt som vi har möjlighet att spruta om det är lite ostadigare väder. Med en traditionell spruta hade vi varit tvungna att vänta på bättre väder.

Rätt insatser

Den nya HARDI AEON 7 000 kompenserar för kurvor, yttersektionen ger högre dosering och insidan ger mindre dosering. Franzéns planerar att köra vidare på samma arealer men förväntar sig bättre precision med nya sprutan.

– Jag tror inte att vi kommer att öka kapaciteten så mycket, de tidigare modellerna vi kört med har också haft Twin-system. Det som är nytt är konstruktionen på sprutan men själva rampen är i princip samma. Men pulssystemet är nytt, och det gör att det blir mer rätt mängd på rätt ställe.

Hur är känslan att vara först i Sverige med den här sprutan?

– Det är spännande! Det är alltid roligt med nya maskiner. Det kan ju vara lite inkörningsproblem i början med nya maskiner innan man sätter sig in i grejorna, men huvudsaken är att vi har bra uppbackning, då är det inga problem, avslutar Claes.

HARDI har meddelat att AEON 7 000 eller motsvarande kommer att visas på Borgeby Fältdagar och på Elmia Lantbruk i höst.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 27 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste