Sveriges första kvinnliga Biodlingsmästare godkänd av Hantverksrådet

Monica Larsson kan efter 15 år som biodlare stolt titulera sig som Biodlingsmästare.  Mästarbrevet som utfärdas av Sveriges Hantverksråd är ett bevis för att Monica uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare.

 

Monica Larsson har varit biodlare i 15 år. Att hon nu kan titulera sig Biodlarmästare är en milstolpe i hennes karriär.

Monica Larsson flyttade från Rumänien till Sverige år 2002, och 2005 träffade hon sin man Lars Larsson. Han kom från en gård som funnits i familjens ägo i tretton generationer.

– När jag flyttade hit så tänkte jag att vi måste göra något med gården. Min man jobbade med annat då. Stallarna var gamla och det fanns ingen verksamhet på gården, berättar Monica.

Idén till att börja arbeta med bin grundar sig i Monicas bakgrund.

– Min far hade bisamhällen i Rumänien, och det var det som gav mig inspiration till att själv börja med bin.

Heltidssyssla för två

Gården ligger i Hjärnarp, norr om Ängelholm. Tillsammans med sin man tog Monica hand om de gamla stallarna och renoverade om dem till honungslokaler och gjorde dem godkända för livsmedel.

– Idag arbetar både jag och min man på heltid med biodlingen och vi har inga anställda.

Totalt har de drygt 500 bisamhällen som de sköter om. Monica berättar att det krävs cirka 250 bisamhällen för att det ska räknas som en heltidssysselsättning för en person. Men då krävs det att man gör allt arbete och säljer själv. Förutom att producera honung har de även pollineringsuppdrag hos fruktodlare och fröodlare.

Mästarbrevet är ett bevis på yrkesskicklighet och Monica är nu Sveriges enda verksamma kvinnliga Biodlarmästare. Det finns sedan tidigare två andra kvinnor med titeln, men de är inte godkända av Hantverksrådet. Foto: Privat

Flitig som ett bi

Monica är även lärare i biodling på yrkeshögskolan i Fristad. Hon håller även andra kurser och föreläsningar både för andra biodlare och för företag.

– Fördelen med biodlingen är att bina sover på vintern! Från och med november så har vi inget jobb med själva bina. Men då har vi andra jobb, som att rensa och förbereda material och allt annat jobb som inte syns i den lilla honungsburken som man köper i affären.

Vad är det bästa med biodling?

– Det är att komma ut på våren! Och att jobba med naturen och följa säsongens växlingar.

Hur kändes det att ta emot mästarbrevet?

– Känslan är obeskrivlig. Det är en bekräftelse på att det man gör, gör man bra. När jag fick brevet blev jag både tårögd och kände stolthet i att jag nått en milstolpe i min karriär. Men ett mästarbrev innebär ingen vila, jag ska fortsätta göra ett bra jobb, sätta ännu mer fart och köra hårdare.

Monica har en känsla av att Sverige är först i Europa med så många kvinnor i branschen.

– Men jag hade gärna sett fler! Biodling har traditionellt alltid varit en manlig syssla, men man ser i branschen att det tillkommit många kvinnor. En fördel är att det har blivit mer lättarbetat då materialen som används, såsom lådor inte är lika tunga som förut.

 

Mästarbrevet

Det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).Källa: Sveriges Hantverksråd

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 mars 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste