På Husby gård får den nya generationen ta plats
Elliot Forsberg är 22 år och växtodlingsansvarig på Husby gård i Tumbo. I år kommer han att vara en av lantbrukarna i projektet Follow a Farmer som BASF står bakom.
Elliot Forsberg har jobbat på gården som ligger norr om Eskilstuna i Södermanland till och från sedan 2017.
– Jag började med praktik och sommarjobb här 2017. Därefter har jag jobbat runt lite på ett par andra gårdar, men sedan ringde Per mig för ungefär ett år sedan och frågade om jag ville bli växtodlingsansvarig på gården. Och då nappade jag! berättar Elliot.
I maj har han haft ansvaret för växtodlingen i ett år. Innan var han maskinförare.
Hur trivs du?
– Jag trivs jättebra. Det roligaste med Per är att han är öppen för nya idéer och tankar. Vill man prova något är det väldigt sällan han säger nej. Och för en som är ny i det här måste man få prova för att lära sig. Och då är Per grym, det är inga raka direktiv att ”såhär gör vi”, utan vill jag testa på något så gör vi det, säger Elliot.
– Tanken är att Elliot ska rodda det mesta med växtodlingen. Huvudansvaret vad gäller ekonomi, försäljning och inköp håller jag fortfarande i. Men han kommer med inspelen och sedan bestämmer vi tillsammans, säger Per Watz som äger Husby gård.
Hur fick ni frågan om att vara med i projektet Follow a Farmer?
– Andreas Johansson på BASF frågade om vi ville vara med. Jag sa att vi kan vara med om Elliot vill. För jag tycker att jag syns tillräckligt och att den nya generationen behöver komma fram. Då frågade jag om du ville vara med och i så fall kör vi, säger Per och tittar på Elliot.
– Jag tvekade väl egentligen aldrig! Själva projektet tycker jag verkar jättekul. Sedan är frågan hur bekväm man blir framför en kamera. Men det vänjer man sig väl vid tror jag, skrattar Elliot och fortsätter:
– Det kommer gå till som så att de kommer att följa mig främst i det dagliga arbetet med fokus på växtodling. Vissa filmklipp kommer jag filma mig själv med en Go-pro-kamera där jag förklarar vad vi gör och hur vi tänker. Vissa produktioner kommer att bli lite större och då kommer ett danskt filmteam upp och filmar och vi åker ut och kollar på grödor och pratar om olika produkter.
Filmerna kommer sedan att läggas ut på BASF:s Youtubekanal för alla att ta del av.
Fokus kommer att ligga på växtskydd i och med att BASF som håller i projektet är ett växtskydds- och kemföretag. Man kommer diskutera olika lösningar och produkter.
Den första kontakten togs i november och innan jul hade man en första träff med BASF, där man planerade inför projektet. I projektet kommer man följa gården från vårbruk till skörd.
– Tanken är att första produktionen blir i slutet av mars när säsongen startar. Då kommer vi träffa Andreas från BASF, som kommer ut och kollar vad vi ska fokusera på. Vi kommer att välja ut några fält som vi ska följa lite extra och göra en strategi tillsammans, säger Elliot.
Grödorna som man tänkt fokusera på är höstvete och höstraps.
– Sedan var de lite sugna på att följa vår vårraps också. För vårrapsen är lite speciell för oss, eftersom det är jättelänge sedan vi odlade det. Så det blir en liten nystart kan man säga. Det är BASF:s egen sort också så det kommer vi följa lite extra, säger Elliot.
Varför vårraps igen?
– Vi skulle egentligen odlat höstraps på den arealen men vi misslyckades att höstså där. Det har varit problem flera år i rad. Jorden verkar inte lämpa sig för höstsådd. Så vi tänker om och testar vårraps istället, säger Elliot.
Vanligtvis odlas mest höstgrödor på gården. Men på grund av den jobbiga och blöta hösten 2023, lyckades man inte höstså allt enligt plan. Därför kommer vårbruket i år att bli större än vanligt. Uppdelningen kommer bli 50 – 50.
– Det ska också bli kul att följa i projektet. Det ställer lite andra krav på oss den här våren eftersom vårbruket är betydligt större än vad vi är vana vid. Vårbruk är en helt annan grej här i de här jordarna med försommartorka som ofta ställer till det. Så det gäller att tänka till lite hur vi ska göra, säger Elliot.
Varför vill du vara med i det här projektet?
– Jag vill visa upp hur duktiga vi faktiskt är i Sverige och stärka den svenska matproduktionen. Sedan även självklart nå ut till kollegor som man kan byta erfarenheter med. Det är jätteviktigt. Och jag hoppas att vi även kan få mycket nya inspel och lära oss mycket av det här, säger Elliot.
Vad har ni för växtskyddsstrategi på gården?
– Vi lägger upp en grovplan inför säsongen. Sedan kommer den ändras en massa gånger. Allt styrs av vädret och hur grödorna ser ut. Man är så sjukt beroende av vädret. Det är det som styr allting faktiskt. Det har väl aldrig varit så viktigt som nu att faktiskt göra insatser och justera efter behov. Med de prisökningarna som vi har och avsalupriserna som kanske inte riktigt speglar utgifterna, säger Elliot.
– Nej, finns det ingen gröda som kan avkasta, då går det ju inte att göra någon insats. Som förra året då tog Elliot ett beslut ”vi kan inte göra något mer nu, för kommer det inget vatten då kommer det inte bli någon skörd”. Vi kan inte spruta svamp när inte grödan kan utvecklas. Så då slutade vi. Skittrist men med facit i hand var det rätt beslut, säger Per.
– Ja vi såg ganska tidigt att det här kommer inte bli så bra som vi vill. Då gäller det att börja bromsa i tid, säger Elliot.
På det här viset sparade de växtskyddsmedel som de i stället kan använda i år.
Elliot och Per tror att det efter förra året kommer finnas en ganska stor fröogräsbank i jordarna. Vilket skulle kunna leda till mer ogräs i år.
När Jordbruksaktuellt besöker gården i slutet av februari är det fortsatt väldigt blött i markerna. Elliot och Per önskar sig minus tio grader i ett par veckor så att markerna ska frystorka upp inför vårbruket. De hoppas i alla fall att vädret ska hålla sig stabilt och inte flacka mellan vinter och vår eftersom det frestar på höstgrödorna.
Hur ser ni på framtiden?
– Man får väl utgå från att det kommer att gå bra! Nu skulle jag säga att höstgrödorna ser positiva ut. De har klarat vintern bra hittills. Så där finns det alla möjligheter hittills att ge en god skörd. Vårgrödorna kan vi ju inte säga någonting om. Men höstrapsen ser också grön och fin ut, säger Elliot.
Husby gård
Var: Tumbo i Södermanland
Ägare: Per Watz och Jenny Andren
Anställd: Fem personer jobbar i driften. En av dem är Elliot Forsberg som är växtodlingsansvarig.
Aktuellt: Ska delta i BASF:s projekt Follow a Farmer under växtodlingsåret 2024.
Areal: 500 hektar, men tröskar ungefär 415 hektar i år.
Odlar: Höstvete, höstraps och rågvete som höstgrödor och maltkorn, vårraps, lin och lite vårvete som vårgrödor.